Nezaposlenost u Grčkoj na rekordnom nivou

Dodajte komentar

Grčka stopa nezaposlenosti dostigla je u februaru novi rekordni nivo, naglasivši katastrofalan uticaj mjera štednje koje su prezaduženoj zemlji nametnuli Evropska unija i Međunarodni monetarni fond (MMF).

Stopa nezaposlenosti dostigla je u februaru 21,7 odsto, nakon revidiranih 21,3 odsto u januaru, izvijestio je statistički ured ELSTAT. U starosnoj grupi od 15 do 24 godine nezaposlenost iznosi rekordnih 54 odsto.

U drugom je ovogodišnjem mjesecu bez posla bio gotovo 1,1 milion ljudi, 42 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine, pokazali su podaci. Broj zaposlenih pao je u istom periodu osam odsto, na rekordno niskih 3,87 miliona. Nezaposlenost je najveća u urbanim središtima, posebno u Atini.

Procjenjuje se da je grčki BDP u periodu do 2008. do 2012. pao oko 20 odsto, što predstavlja najdublju i najdužu recesiju u Grčkoj nakon Drugog svjetskog rata. U tom je periodu uništeno više od 500 hiljada radnih mjesta. Budžetski rezovi nametnuti 2010. u sklopu paketa pomoći kako bi se Grčka spasila od bankrota pokrenuli su lavinu stečajeva i mnoga su preduzeća bila prisiljena staviti ključ u bravu. Nezadovoljstvo građana usmjerilo se prema političkim strankama koje su se zalagale za prihvatanje uslova iz paketa pomoći. Stoga su doživjele poraz na izborima održanim 6. maja.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *