Fed Kini odobrio prvo preuzimanje američke banke

Dodajte komentar

Sjedinjene države su po prvi puta otvorile svoje tržište najvećoj kineskoj banci ICBC, odobrivši preuzimanje američke banke od strane kineske kompanije u državnom vlasništvu.

Samo nekoliko dana nakon ekonomskog sastanka na visokom nivou između te dve države u Pekingu, centralna banka the Federal Reserve odobrila je zahtev Industrial and Commercial Bank of China za kupovinu većinskog udela u američkoj podružnici Bank of East Asia, javlja AFP.

ICBC će kupiti do 80 posto američkog udela Bank of East Asia, sa središtem u Hong Kongu, koja ima 13 podružnica u New Yorku i Kalifornij.

Tom će transakcijom ICBC postati prva kineska banka u državnom vlasništvu koja će kupiti banku s ograncima u Americi. ICBC je najagresivnija od kineske “četiri velike” banke u širenju u inozemstvo.

Izvan Kine ima podružnice u azijskim zemljama i ogranke u nekolicini zemalja uključujući Nemačku, Japan i Singapur. Prema podacima Feda, ukupna imovina te banke procenjena je na oko 2,5 biliona dolara.

Iz Feda su dodali da je ta akvizicija “relativno mala” i da neće imati uticaja na bankarski sistem, jer ukupni depoziti uključeni u transakciju čine manje od jedan odsto ukupnih depozita na tržištu.

ICBC će platiti 140 miliona dolara za 80 procentni udeo u Bank of East Asia USA, javila je kineska državna novinska agencija Xinhua u januaru prošle godine, kada je ugovor potpisan.

Ta banka već nudi bankarske i finansijske usluge u SAD-u putem svog ogranka u New Yorku i brokerske podružnice.

kamatica.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *