Nafta pojeftinila sa skokom zaliha u SAD

Dodajte komentar

Sirova nafta je jutros tokom elektronskog poslovanja na berzi u Njujorku pojeftinila na ispod 97 dolara za barel, nakon što su sinoć objavljeni podaci o neočekivano velikom rastu zaliha “tečnog zlata” u SAD prošle sedmice, što ukazuje na to da je tražnja i dalje slaba.

Cijena američke “lake” nafte za terminsku isporuku u junu je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 31 cent na 96,70 dolara za barel, nakon jučerašnjeg pada od blizu jednog dolara, dok je sa druge strane evropska “brent” nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupjela za 38 centi na 113,11 dolara za barel, prenijela je agencija AP.

Američki institut za naftu (API) je sinoć saopštio da su zalihe tog energenta u SAD u sedmici zaključno sa 4. majem porasle za 7,8 miliona barela, dok su analitičari očekivali povećanje od samo 2,2 miliona barela.

Istovremeno su zalihe benzina pale za pet miliona barela, a lož-ulja i dizela za 2,7 miliona barela, navodi se u izvještaju instituta API. Popodne će sopstveni izvještaj o zalihama energenata u SAD objaviti statistička služba američkog Ministarstva energetike.

Najvažnija energetska sirovina je do danas značajno pojeftinila sa nivoa od 106 dolara za barel iz prošle nedjelje usljed pokazatelja da bi rast evropske i američke privrede u ovoj godini mogao da bude niži nego što se ranije očekivalo.

Uprkos naglom padu cijene sirove nafte posljednjih dana, neki analitičari ističu da je ona i dalje iznad nivoa koji bi bio opravdan prema trenutnom odnosu ponude i tražnje.

“Posljednjih mjeseci su zalihe nafte širom svijeta nastavile da rastu usljed toga što najveći svjetski proizvođači – SAD, Saudijska Arabija i Rusija, proizvode gotovo rekordne količine tog energenta. Sa druge strane, tražnja je prilično slaba kao rezultat sporog rasta u SAD, recesije u Evropi i usporenja rasta u Aziji”, izjavio je analitičar konsultantske firme “NUS Konsalting”, Ričard Sultanijan.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *