Njemačka industrijska proizvodnja veća u martu za 2,8 odsto

Dodajte komentar

Njemačka industrijska proizvodnja oštro je porasla u martu, podstaknuta dobrim rezultatima u građevinskom sektoru, nakon što je hladno vrijeme uticalo na smanjenje proizvodnje u februaru, saopštilo je danas Ministarstvo ekonomije u Berlinu.

U saopštenju se navodi da je industrijska proizvodnja u martu uvećana za 2,8 odsto u odnosu na nivo iz februara, što ukazuje na oporavak proizvodnje u najvećoj evropskoj privredi, prenijela je agencija AFP.

Rezultati su iznenadili analitičare koji su učestvovali u anketi agencije „Dau Džons njusvajers“ i koji su očekivali rast proizvodnje od jedan odsto.

Februarski pad proizvodnje takođe je revidiran naviše. Konačni podaci su pokazali da je proizvodnja tog mjeseca smanjena za 0,3 umjesto prvobitno procijenjenih 1,3 odsto.

Građevinski sektor najviše je zaslužan za dobre rezultate, uz rast od 30,7 odsto iz marta, u odnosu na pad od gotovo 17 odsto iz februara zbog hladnog talasa, navelo je ministarstvo.

Proizvodnja potrošačkih dobara istovremeno je uvećana za tri odsto, a kapitalnih dobara za dva odsto.

U februaru i martu zajedno, industrijska proizvodnja porasla je za 1,7 odsto u odnosu na decembar i januar, dodalo je ministarstvo.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *