Lukšić: Cilj Vlade pronalaženje strateškog partnera za KAP

Dodajte komentar

Vlada je u slučaju Kombinata aluminijuma posvećena rješavanju odnosa sa ruskom stranom, a prioritet u narednom periodu biće pokušaj da se pronađe strateški partner sličnog profila kao Toščelik, koji je kupio Željezaru, saopštio je premijer Igor Lukšić.

On je kazao da je KAP potencijalno ozbiljna razvojna šansa, kao što je to postala i Željezara.

“Međutim, ovakav KAP, kakav je sada, samo je problem, ali ukoliko uspijemo da raščistimo odnose sa ruskim partnerom i postavimo temelje te priče na malo drugačiju osnovu, onda mi se čini da možemo obezbijediti i dobrog investitora koji će u tom preduzeću otvoriti nova radna mjesta i proizvodne pogne”, rekao je Lukšić Radiju Crne Gore.

Prema njegovim riječima, kada se govori o KAP-u i Željezari postoji opcija „ili da ih imate, ili da ih nemate“.

„Čini mi se da će se pokazati ispravnim ulaganje napora kada su u pitanju ta dva preduzeća“, rekao je Lukšić.

On je dodao da u slučaju KAP-a Vlada intenzivno radi na realizaciji zaključaka Skupštine na način što će se pokrenuti međunarodna arbitraža, ali i paralelno sa tim pokušavati doći do sporazumnog raskida.

„Definišemo korake da ruska strana vrati akcije Crnoj Gori i da se onda pristupi rješavanju dva problema KAP-a – dugova i električne energije“, naveo je Lukšić.

On je objasnio da bi se dugovi mogli riješiti na način da svako sa svoje strane te dugove iskoristi i pretvori u kapital kompanije, dok pitanje struje podrazumijeva dogovor sa Elektroprivredom (EPCG).

„Vjerujem da neće proći mnogo vremena i da ćemo moći u javnosti da objavimo određena načela mogućeg dobovora, koji bi u narednom periodu bio sproveden na bazi skupštinskih zaključaka“, rekao je Lukšić.

On je saopštio i da nije veliko iznenađenje odakle turski investitori u Crnoj Gori u oblasti čelika, aludirajući na kupca Željezare, kompaniju Toščelik.

„To je bila jedna dobra šansa, ali treba stvoriti sve uslove da se ta šansa materijalizuje kroz jedan značajan nivo investicija i prozvodnje koji će ozbiljno uvećati izvoz Željezare i samim tim doprinijeti unutrašnjoj stabilizaciji ekonomje, objasnio je Lukšić.

Lukšić se osvrnuo i na osnovni zahtjev organizatora građanskih protesta, koji su Vladi dali rok od deset dana da podnese ostavku.

On je ponovio da je Vlada posvećena vrlo ozbiljnim pitanjima, kao i da je demokratsko pravo svakog građanina i svake organzacije da se ne složi sa nekom politikom Vlade.

„U ovom slučaju malo mi je problematično da se ne slažu sa politikom Vlade koja je okrenuta evropskim integracijama i posvećena ekonomskoj stabilizaciji i stvaranju uslova za popravljanje socijalnog stanja“, rekao je Lukšić.

On je podsjetio da je uvijek tražio da vidi šta je konkretna i opipljiva konkurentska ponuda.

„Da li smatramo da ukoliko ova Vlada ode postoji bolja koja treba da dođe i ko treba da je sačinjava. Ukoliko smatrate da je to neka opoziciona partija recite i otkrijte nam do sada neotkriveno ili smatrate da organizatori protesta sami treba da pretenduju na neka mjesta na državi da dobiju podršku građana i da vode državu“, kazao je Lukšuć.

Lukšić je naveo da, dok se to ne dobije, a kako kaže, očigledno je da se to ne dešava već nekoliko mjeseci, jasno je da je tema protesta najmanje ekonomsko socijalna slika i računi za električnu energiju.

izvor. portalanalitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *