U Crnoj Gori ima između 30 i 50 hiljada prevarenih žiranata

Dodajte komentar

Nivo zaduženosti građana Crne Gore trenutno je oko 800 miliona eura. Preko 200 hiljada crnogorskih građana su korisnici kredita ili su žiranti, dok je čak 30-50 hiljada  onih koji otplaćuju tuđe kredite, saopšteno je na sjednici Odbora za ekonomiju finansije I budžet na kojj je saslušan bankarski ombudsman.

Ipak, oko 1000 građana u protekloj godini obratilo se za pomoć ombudsmanu.

Preko 200 hiljada građana u Crnoj Gori je kreditno zaduženo, dok nivo zaduženosti građana dostiže 800 miliona eura, saopšteno je na sjednici Odbora za ekonomiju finansije i budžet. Crnogorski bankarski ombudsmanu Halil Kalač kaže da se svega 1015 građana u protekloj godini obratilo za pomoć toj instituciji:

“Osnovni prigovor svih tih klijenata ili žiranata koji su se obratili bankarskom ombudsmanu jeste teškoće u vraćanju kreditnih obaveza I nerazumijevanje banaka za stanje u koje su se našli.”

Veliki problem je i to što brojni građani zloupotrebljavaju jemstvo, kaže Kalač. To je potvrdila i Ana Savićević iz Nevladine organizacije “Građanski i bankarski ombudmsan” koja kaže da je u našoj zemlji oko 30-50 hiljada prevarenih žiranata a najveći krivac za to su, smatra, mikrofinansijske institucije:

“To je nešto nevjerovatno da se pod plaštom zakona Udruženja bankara, Centralne banke I Bankarskog ombudsmana odvijaju takve stavri a da međutim neće niko prstom da mrdne. Mene zabrinjava i ta činjenica da se odgovornost stalno prebacuje na ljude koji su bili needukovani, pošteni, dobri, jadni i žalosni i došli su u situaciju u koju su došli. Zašto se ne prebaci teret dokazivanja sa žiranata na banke.”

Banke kao krivce za falsifikovanje dokumenata žiranata navodi i Milan Mijović iz Centra za zaštitu potrošača.

U opoziciji saglasni da probleme treba da riješe banke I bankarski ombudsman, kao i Centralna banka i Udrženje banaka CG.

“Centralna banka tu nema pravo inspekcijskog nadzora, nad bilo kojim konkretnim slučajem kad je posrijedi zaštita bilo kojeg klijenta. Nadležnosti su prije svega u rukama organa unutrašnjih poslova, pravosudnih organa I tužilaštva, saopštio je Darko Bulatović iz Centralne banke.

izvor: antenaM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *