Davidović: Pregovori idu u dobrom smjeru

Dodajte komentar

Iako današnji sastanak nikšičkog biznismena Miodraga Davidovića  sa ministrom ekonomije i sindikalcima nije rezultirao kako se očekivalo konačnim  odgovorom Vlade na zahtjev u vezi sa nikšičkim rudnicima Boksita, Davidović kaže da je zadovoljan –jer pregovori kako je rekao za naš radio idu u pozitivnom smjeru.

Na sastanku u Ministarstvu ekonomije nije bilo riječi o Duvanskom kombinatu kao i o Kombinatu aluminijuma Podgorica.Ponudu za te dvije kompanije, Davidović će predati  Vladi u narednih  pet dana.

Odustao je vlasnik nikšičke firme Neksan Miodrag Davidović od Željezare, ali ne i od  Boksita.  Ne bi li se  našlo  dobro rješenje  za nikšičke rudnike, koji već mjesima ne rade- Davidović je  razgovarao sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem i sindiklacima. Ne želeći da previše komenariše Davidović je nakon sastanaka  za naš radio rekao da se ne može očekivati da se tako brzo dođe do rješenje. Zadovoljstvo, međutim ne krije:

«Vrlo korektan  i konstruktivan razgovor sa sindikatom. Mislim da pregovori idu u jako dobrom smjeru».

Za nastavak pregovora je Davidović, ali i Vlada, koja je kako se navodi u saopštenju  -spremna  da nastavi razgovore o ekspolataciji boksita u Nikšiću i koncesionoj politici sa tom kompanijom naredne sedmic , uz intenzivnu komunikaciju sa zaposlenima u toj firmi.

No, osim za Boksite, Davidović je zainteresovan i za dva podgorička kombinata- Duvanski i Kombinat Alumijuma. Za ta preduzeća, kako nam je potvrdio dostaviće ponudu Vladi u narednih pet dana. Radnici, pak, različito gledaju na Davidovićev prijedlog.

Predsjednik Sindikata KAP-a Rade Krivokapić smatra da bi ulazak Neksana u Kombinat bio loš potez :

« Ne bismo bili zadovoljni da g-din Davidović i Neksan dođu u Kombinat. Mi smo više za nekog jačeg strateškog partnera, ili da KAP ostane pod okriljem države. Neksan je isuviše mala firma da bi se bavila Kombinatom.»

Nešto drugačijeg mišljenja je predsjednik Sindikata Duvanskog Kombinata Željko Vujadinović. Vujadinović  kaže da ga raduje interesovanje za Duvanski, ali dodaje, da saglasnost za eventualno preuzimanje moraju dati radnici, te da sve mora biti po zakonu:

« Ma ko da preuzme Duvanski, morao bi da radi sve po Opštem kolektivnom ugovoru i Zakonu o radu. Ali, u svakom slučaju, dobro dođe svako ko ima ozbiljne namjere da firmu reorganizuje i da napravi od nje ozbiljan kolektiv, koji bi već sada morao da funkcioniše bez problema. Zna se dobro šta je duvanska industrija u svim privrednim sistemima, prosto je nevjerovatna situacija u kojoj se nalazimo. Vidjećemo šta će biti, vrijeme je pred nama».

Davidović je siguran, kako je ranije izjavio  da uz određene preduslove i poteze koji moraju u Crnoj Gori da se povuku, da kompanije za koje je zainteresovan mogu da funcionišu besprekorno.

izvor: antena M

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *