Bankrotirao prvi penzioni fond u SAD

Dodajte komentar

Penzioni fond na Marijanskim ostrvima koji je u aprilu proglasio bankrot, prvi je američki penzioni fond koji se našao u takvoj situaciji.

Neki penzioneri smatraju kako je za to odgovoran Meril Linč koji je savjetovao Fond, pa su pokrenuli i tužbe. Penzioni fond na Marijanskim ostrvima u aprilu je proglasio bankrot, piše Vol Stit Džurnal.

Razlozi su brojni – od onih koji se odnose na pretjerano velike povlastice preko neadekvatnog doprinosa penzionom sistemu od strane ostrvskih vlasti do optužbi na račun Bank of Amerika i Meril Linča za loše investiciono savjetovanje.

Naime, na početku finansijske krize tri četvrtine ukupne imovine penzionog fonda uloženo je u akcije što se kasnije pokazalo velikom greškom. Tako je Fond u septembru 2007. raspolagao imovinom vrijednom 510.000.000 $, a potom je zbog loših investicija u 2008. izgubio čak 115 miliona dolara.

Portparol Meril Linča kazao je kako je Fond radio prema strategiji povećanja svoje stope povrata kako bi zadovoljio finansijske potrebe za obećanim isplatama. Istovremeno je naglasio da su rizici koji su stajali iza takve strategije bili raspravljani. Iz Meril Linča poručuju kako je njihova investiciona strategija u posljednje 22 godine Fondu osigurala zaradu u iznosu 344.000.000 dolara, prenose agencije.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *