Kompanije “Reno” i “Nisan” investiraju u “Avtovaz”

Dodajte komentar

Francuska kompanija za proizvodnju automobila “Reno” i njen japanski partner kompanija “Nisan” investiraće do 2014. godine, u više etapa, 750 miliona dolara za preuzimanje kontrole nad ruskom kompanijom “Avtovaz”, proizvođačem poznate marke automobila “lada”, navodi se u saopštenju.

Memorandum o razumijevanju, koji je danas potpisan u Parizu sa ruskom državnom kompanijom “Rusian tehnolodži” i poslovnom bankom “Trojka dijalog”, predviđa se formiranje zajedničkog preduzeća u koje će 67, 13 odsto udjela imati “Reno-Nisan”.

Nova kompanija će postati vlasnik 74,5 odsto udjela u “Avtovazu”.

Francuska kompanija, koja posjeduje 25 odsto kapitala u “Avtovazu” od 2008. godine, uložiće oko 300 miliona dolara u ovu kompaniju, dok će japanska kompanija uložiti 450 miliona dolara.

Zajednička kompanija će do 2014. godine kupiti udio koji posjeduje “Trojka dijaloga”.

Dug Kompanije “Avtovaz” biće restrukturisan na inicijativu “Rusijan tehnolodži”.

“Današnje potpisivanje memoranduma predstavlja dodatnu etapu u procesu sve veće saradnje, što doprinosi modernizaciji lidera ruske automobilske industrije”, izjavio je Karlos Gosn, izvršni direktor “Reno-Nisana”.

On je dodao da će “Reno-Nisan” nastaviti sa prebacivanjem tehnologije u ruske fabrike, dok će ruske kolege biti sve prisutnije u multikulturalnom menadžmentu.

“Veoma smo zadovoljni što je omogućeno jačanje veza `Avtovaza` i `Reno-Nisana` i prijemom `Nisana` kao strateškog partnera u `Avtovazu`”, izjavio je Sergej Šemezov, generalni direktor Kompanije “Rusian tehnolodži” i predsjednik upravnog odbora “Avtovaza”.

On je dodao da zajednička kompanija između “Rusian tehnolodži” i “Reno-Nisana” predstavlja još jedan dokaz izuzetnog napretka, koji je “Avtovaz” postigao za dobrobit kompanije i marke automobila “lada”.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *