Trka evra sa dinarom

Dodajte komentar

Srednji kurs evra u četvrtak će biti 111,91 dinara, što će biti njegova najniža vrijednost. Novi pad dinara stručnjake ne zabrinjava, jer, kako kažu, centralna banka ima dovoljno rezervi za odbranu kursa.

Kurs dinara je i pored intervencija Narodne banke Srbije na najnižoj vrijednosti i u četvrtak će biti 111,91. Od početka godine, Narodna banka prodala je gotovo 700 miliona evra da bi ublažila naglo slabljenje domaće valute.

Stručnjake gubitak vrijednosti dinara ne zabrinjava, jer je odraz ponude i tražnje, a Centralna banka, kažu, ima dovoljno deviza za odbranu kursa.

Ekonomisti smatraju da je glavni talas udara na dinar prošao, a usljedio je zbog obaveza naše privrede prema inokreditorima. “Samo u ovoj godini ukupno naš i privatni i javni sektor mora da vrati dio spoljnog duga od 3,3 milijarde evra i sljedeće godine 3,3 milijarde. Znači to je ono što smo se već zadužili i što je već u stranoj valuti. To je nešto što upravo sada mora da se izmiri i zašta mi plaćamo cijenu”, kaže Zoran Grubišić iz Beogradske bankarske akademije.

Na novi pad dinara uticao je i odlazak stranih investitora koji su za kratko vrijeme prodajom hartija od vrijednosti iznjeli 200 miliona evra. Tako je trka evra sa dinarom išla u korist evropske valute.

Iako bankari kažu da se na finansijskom tržištu ne dešava ništa neuobičajeno, to je mala utjeha za one koji su zaduženi posebno oni koji imaju stambene kredite. Njima je rata od početka godine porasla za 10 procenata.

Otuda dilema kako privući nove devize koje bi mogle da ojačaju domaću valutu. “Na ovaj trend može da utiče nešto što bi povećalo ponudu deviza tipa nekih dugoročnih velikih investicija iz inostranstva ili većeg izvoza ili sezonskog priliva sa mjenjačkog tržišta”, kaže za RTS Sonja Miladinovski iz Sosijete Ženeral banke.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *