Eurozona u rebusu zbog inflacije

Dodajte komentar

Nove loše vesti došle su iz eurozone pošto je inflacija veća od očekivane, dok slabo rastu pozajmice privatnom sektoru, uprkos velikoj infuziji novca u sistem.

Inflacija u 17 zemalja evrozone pala je u aprilu na 2,6 odsto na godišnjem nivou s 2,7 odsto prošlog meseca, ali se očekivalo da će biti 2,5 odsto.

Rast cena uporno zadaje glavobolje Evropskoj centralnoj banci (ECB), a inflacija na godišnjem nivou će biti znatno iznad zacrtanih dva odsto, što bi moglo da se ostvari tek početkom 2013. godine.

Velika inflacija, za koju ECB okrivljuje skupu naftu i visoke poreze u nekim zemljama, značajna je za dužničku krizu evrozone pošto onemogućava ECB da smanji kamate na manje od 1 odsto. Manje kamate centralne banke mogu podstaći rast, ali i pogoršati inflaciju.

Privreda 17 članica evrozone smanjila se u poslednjem tromesečju prošle godine za 0,3 odsto, a pokazatelji iz prva tri meseca ove godine podstiču strahove da bi moglo doći do daljeg smanjenja privreden aktivnosti.

Dodatne brige zadaju podaci ECB-a za mart prema kojima su pozajmice privatnom sektoru porasle za godinu dana za slabašnih 0,6 odsto, iako je ECB u decembru i februaru u komercijalne banke upumpala hiljadu milijardi jeftinog novca s ciljem da poboljša dostupnost sredstava za finansiranje privrede.

izvor: b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *