Kako se odgovara na Google pitanja za posao

Dodajte komentar

Mladi se često šale kako im se na razgovorima za posao „postavljaju igle u stolicu, da provjere kako se snalaze u kriznim situacijama”.

A šta tek da kažu oni koji su posao tražili u „Googleu”. Evo nekih pitanja „Googlea” na testu za posao.

Odgovor ne mora da bude samo tačan nego i zanimljiv i orginalan. Samo tako možete doći do radnog mjesta u “Googleu” iz kojeg zaposleni ne idu i za dvostruko veće plate.

PITANJE: Ako imate gomilu novčića visoku kao Empajer stejt bilding, da li oni mogu da stanu u jednu sobu? Očekuje se da ili ne odgovor, uz objašnjenje.

Odgovor: Empajer stejt bilding ima oko 100 spratova, to je bar sto puta više od obične sobe, gledano iznutra. Prvi korak je da razbijemo kolonu novčića na sto kolona visokih od poda do plafona. To je samo deset sa deset nizova kolona sa novčićima, što bi stalo i u najmanji stan. Cilj nije samo pravilan odgovor, nego i da izgleda lako.

PITANJE: Koja je najljepša jednačina koju ste ikada vidjeli?

Odgovor: Kad to pitaju inženjeri, zapitate se kako jednačine i formule mogu da budu lijepe i onda da date prikladan odgovor. Mnogi zaključe da je „lijepa” jednačina koncizna i od svjetskog značaja – ali potrebno je i impresionirati te inženjere originalnošću, ponuditi mu nešto što ne viđa svaki dan. Ako se recimo odlučite za Ajnštajna, umjesto klasične E = MC2, bolji odgovor je teorija relativiteta – G = 8πT. Ili transformacija jednačine E = MC2 u E – MC2 = 0 ili pak u (E – MC2) 2 = 0.

PITANJE: Čovjek je gurnuo auto u hotel i izgubio bogatstvo. Šta se dogodilo?

Odgovor: Igrao je monopol.

PITANJE: Zamislite da ste smanjeni na visinu novčića i ubačeni u blender. Vaša masa je smanjena toliko da je gustina ostala ista. Sječiva se pokreću za 60 sekundi. Šta radite?

Odgovor: Formula za izračunavanje energije projektila je E = mgh. E je energija, m je masa, g je ubrzanje gravitacije, a h visina rakete. Visina raste proporcionalno sa energijom, dok masa ostaje ista. Dvije rakete spojene u jednu neće letjeti više, jer se dupla masa suprotstavlja gravitaciji. Isto važi i za ljude. Sve dok su energija mišića i masa u proporciji visina skoka bi trebalo da ostane ista.

PITANJE: Dizajnirajte plan evakuacije za San Francisko.

Odgovor: Plan mora da sadrži neke ključne tačke. Recimo, trebalo bi da ljudi tvituju i šalju poruke o stanju u saobraćaju, ali da to nikako ne rade u toku vožnje. Obavještenja treba slati na društvene, aplikacije koje imaju mape, u medije. Treba koristiti školske autobuse jer imaju najveći kapacitet, a posebno se pobrinuti da je moguć i prevoz ljubimaca.

PITANJE: Zamislite zemlju u kojoj svaka majka rađa dok ne dobije sina i onda prestaje. Koja je proporcija između dječaka i djevojčica u toj zemlji?

Odgovor: Prijedlog treba da bude da se sve majke pozovu u jednu veliku prostoriju i da sve kojima je prvo dijete djevojčica, podignu ruku. Bar polovina bi to uradila, pa bi sa N majki, N/2 podigle ruke. Sljedeće je da ostane podignuta ruka onima kojima je i drugo dijete žensko, što je opet polovina i ostavlja N/4 ruku u vazduhu. Tako sve do formule 1/2 + 1/4 + 1/8 + 1/16 + 1/32 + . . . xN. U prevodu proporcija je pola pola, prenose agencije.

izvor: capital.ba

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *