EU ipak ne sprema Maršalov plan?

Dodajte komentar

Evropska komisija je opovrgla navode da priprema program ulaganja vredan 200 milijardi evra o čemu je tokom vikenda pisao španski list El Pais.

“Reč je o špekulaciji, a navedene brojke nemaju utemeljenje u stvarnosti”, izjavila je portparolka Evropske komisije Pia Ahrenkilde dodajući da EU već ima svoj plan za ekonomski rast – strategiju Evropa 2020.

Španski dnevnik El Pais je objavio u nedjelju, pozivajući se na neimenovane izvore, da Komisija priprema neku vrstu Maršalovog plana, koji uključuje ulaganja od 200 milijardi evra u infrastrukturu, ekološku proizvodnju energije i razvoj tehnologije.

U poslednje vreme u Evropskoj uniji sve se više spominje ekonomski rast jer se pokazuje da program štednje ne može sam rešiti krizu.

Evropska komisija ističe da mere štednje, ograničavanje javnih dugova i fiskalna disciplina, što je zacementirano u fiskalnom paktu, nije u suprotnosti sa programom privrednog rasta, nego da se te dve stvari dopunjuju.

“Ovde nije reč tome da se bira između fiskalne discipline i rasta, nego su to dve komplementarne stvari”, rekla je Ahrenkilde.

izvor:b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *