Apple legalno izbegava poreze

Dodajte komentar

Epl svake godine svoje poreske račune smanji i za nekoliko milijardi dolara, navedeno je u izveštaju “Njujork tajmsa”.

Ovaj list je juče predstavio legalne metode koje primenjuje “Epl”, sa sedištem u Kaliforniji, da izbegne plaćanje na milijarde dolara federalnih i državnih poreza, prenosi agencija AP.

U članku se kaže da “iako se sedište ove kompanije nalazi u Kaliforniji, “Epl” je osnovao malu kancelariju u Renou, Nevadi, kako bi prikupljao i investirao svoj profit. Korporativna poreska stopa u Nevadi je nula, dok je u Kaliforniji 8,84 odsto.”

Dok mnoge velike korporativne kompanije nastoje da smanje svoje poreske račune, tehnološke kompanije poput “Epla”, “Gugla”, “Majkrosofta” i drugih imaju daleko više mogućnosti da to i ostvare.

To je zato što deo njihovih prihoda dolazi od digitalnih proizvoda ili naknada za patente, što im olakšava da premeste profite u poreski prijateljske države, navedeno je u “Tajmsu.”

“Epl” je legalno prebacio oko 70 odsto svog profita u inostranstvo, gde su poreske stope često daleko niže nego u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Tajms” navodi da bi prema studiji koju je sproveo bivši ekonomista američkog Trezora Martin A. Salivan, prošlogodišnji “Eplov” federalni poreski račun bio za 2,4 milijarde dolara viši bez takve taktike.

izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *