„Ðenerali grupa“ očekuje snažan rast profita u 2012.

Dodajte komentar

Jedna od vodećih kompanija na svjetskom tržištu osiguranja „Ðenerali grupa“ saopštila je danas da u ovoj godini očekuje snažan rast profita u poređenju sa 2011.

„Ne očekujemo negativan scenario u 2012. u pogledu neto rezultata grupe, biće mnogo bolje nego u 2011“, izjavili su čelnici grupe na godišnjoj Skupštini akcionara u Trstu ističući pozitivne pokazatelje u prvim mjesecima ove godine.

„Ðenerali grupa“ je u 2011. ostvarila neto profit od 856 miliona evra, što je smanjenje od 49,7 odsto u poređenju sa prošlogodišnjih 1,7 milijardi.

Neto profit grupe gotovo je prepolovljen 2011. zbog ulaganja u grčke obveznice i udjela u kompaniji „Telko“, kompanije koja kontroliše 22,4 odsto „Telekoma Italije“, i u kojoj „Ðenerali“ ima skoro trećinsko vlasništvo, objasnili su čelnici grupe.

Podnoseći izvještaj akcionarima, generalni direktor „Ðenerali grupe“ Ðovani Peresinoto naglasio je da se slična dešavanja neće ponoviti u ovoj godini, kao i da su grčke obveznice kupovane prije 2007.

Na kraju 2011. premija grupe, koja je evropski lider u životnom osiguranju, bila je 69 milijardi evra, u poređenju sa 73 milijarde iz prethodne godine, pri čemu je 29 odsto premije došlo iz Italije, a 71 odsto iz ostalih dijelova svijeta u kojima posluje „Ðenerali grupa“.

Peresinoto je istakao da je grupa održala vodeću poziciju u zapadnoevropskim zemljama i konsolidovala prisustvo u zemljama u razvoju.

Na skupštini je odobrena podjela dividendi akcionarima za 2011, od 0,20 evra po akciji, smanjenje u odnosu a 0,45 evra iz 2010, što je podstaklo žustru raspravu akcionara na skupštini.

Kada se radi o opštim ekonomskim izgledima za ovu godinu, predsjednik grupe Gabrijele Galateri di Ðenola ocijenio je da se poslije teške godine krize i recesije u Evropi i Italiji nazire „svjetlo na kraju tunela“, iako je situacija i dalje krhka i promijenljiva.

Podsjetivši da je oporavak počeo u SAD, Di Ðenola je ukazao i da se zahvaljujući snažnoj intervenciji Evropske centralne banke evrozona postepeno stabilizuje, dok Italija i dalje sprovodi mjere štednje i očekuje se da se njena privreda postepeno vrati rastu.

Di Ðenola je istakao i da su zemlje u razvoju sa visokim stopama rasta i dalje pokretači globalne trgovine i rasta, iako se brzina tog rasta usporava i pojavljuju se neki novi rizici, kao što su mogući „naduvan“ rast cijena nekretnina u Kini, politički i ekonomski nemiri u Mađarskoj i visok geopolitički rizik na Bliskom istoku i u Iranu.

Skupština akcionara „Ðeneral grupe“ tradicionalno je otvorena za zainteresovane predstavnike medija, i o rezultatima poslovanja i planovima grupe razgovara se pred javnošću.

Sedam najvećih akcionara „Ðenerali grupe“ ima 29,48 odsto akcija, a ostali institucionalni akcionari i mali akcionari 70,52 odsto.

Vodeći pojedinačni akcionari grupe su „Mediobanka grup“ sa 13,24 odsto, „Benk of Itali“ (Bank of Italy) – 4,49 odsto, „Blekrok grup“ – 2,84 odsto, „Bi end Di holding grup“ – sa 2,43 odsto akcija.

„Ðenerali grupa“, osnovana 1831. u Trstu, posluje u više od 60 zemalja svijeta, zapošljava oko 82.000 ljudi, a broj klijenata je 65 miliona.

Grupa ima vodeće pozicije na glavnim evropskim tržištima, kao što su Italija, Njemačka, Francuska, Austrija i u centralnoj i istočnoj Evropi, kao i visoke stope rasta na tržištima sa velikim potencijalom, kao što su Narodna Republika Kina, Indija i Brazil.

„Ðenerali grupa“ od 2006. posluje i na tržištu Srbije, preko kompanije „Delta đenerali“, koja je prošlu godinu završila sa premijom od 10,9 milijardi dinara, rast od četiri odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Sa tržišnim učešćem od 19 odsto, ta kompanija je druga najveća osiguravajuća kuća u Srbiji.

U segmentu neživotnog osiguranja u 2011. godini „Delta đenerali“ ostvario je premiju od 8,4 milijardi dinara i 17,7 odsto tržišnog učešća, a u životnom osiguranju premija od 2,5 milijardi i 25,1 odsto učešća.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *