Pad dobiti NIS-a

Dodajte komentar

Naftna industrija Srbije imala je u prvom tromjesečju ove godine neto dobit od 8,4 milijardi dinara, 15 odsto manju nego u istom periodu 2011, objavila je danas kompanija.

Zamjenik generalnog direktora NIS-a Aleksej Urusov kazao je na predstavljanju poslovnih rezultata kompanije da je smanjenje dobiti posljedica slabljenja dinara i socijalno orijentisane politike kompanije s manjim rastom cijena goriva nego u regionu.

Kako je naveo, na smanjenje profita uticalo je i učešće NIS-a u snabdijevanju poljoprivrednika subvencionisanim gorivom.

Prihod NIS-a od prodaje u prvom kvartalu 2012. povećan je 24 odsto, na 45,6 milijardi dinara, kazao je Urusov. Obim prometa naftnih derivata u NIS-u smanjen je dva odsto, od toga u maloprodaji 1,2 odsto, a u veleprodaji 5,1 odsto, dok je izvoz povećan 12,2 odsto.

Prema njegovim riječima, zarada NIS-a prije oporezivanja, kamata i amortizacije (EBITDA), u prva tri mjeseca ove godine skoro je udvostručena, sa 7,8 milijardi dinara u prvom kvartalu 2011. na 15,5 milijardi dinara.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *