HSBC: Menadžeri na redu za otkaz

Dodajte komentar

Britanska banka HSBC ukinuće 2.200 radnih mesta u Britaniji, najviše u menadžmentu, kao deo napora da smanji troškove i podstakne profitabilnost.

U saopštenju se navodi da će odlukom biti pogođeno 3.167 radnih mesta, ali će skoro 1.000 radnika biti preraspoređeno na druge poslove, pa će ukupno biti ukinuto 2.217 radnih mesta, prenosi Rojters.

Otkazi će uglavnom pogoditi sedište maloprodajnog bankarstva, kao i najviše funkcije u nekim drugim sektorima.

Izvršni direktor HSBC Stjuart Guliver planira da do kraja 2013. širom sveta ukine 30.000 radnih mesta, a prvi talas otkaza sproveden je 2011, kad je bez posla ostalo 7.000 radnika.

HSBC je krajem prošle godine imao oko 288.000 zaposlenih širom sveta, uključujući 52.000 u Britaniji.

Većina kadra koji će u predstojećim mesecima ostati bez posla su menadžeri, navela je banka. Neće biti otpušteno mnogo zaposlenih koji rade sa klijentima, a britanska mreža maloprodajnog bankarstva ostaće “uglavnom netaknuta”, dodaje banka.

HSBC je naveo da želi da se oslobodi “nepotrebne birokratije” i smanji slojeve menadžmenta.

Britanski sindikat “Junajt” najavio je oštru kampanju protiv otkaza. “Nema opravdanja za ovako grozno tretiranje radnika. Kako može banka da najavi 3.167 otkaza, kada je to radna snaga koja je ostvarila profit od 13,8 milijardi funti prošle godine?“, zapitao se predstavnik sindikata Dejvid Fleming.

b92.net

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *