Britanija kliznula u recesiju

Dodajte komentar

Britanska ekonomija skliznula je u drugu recesiju od početka finansijske krize 2008. godine, pokazali su najnoviji podaci nacionalnog statističkog ureda objavljeni u srijedu.

Britanska ekonomija neočekivano je u prva tri mjeseca ove godine zabilježilo pad ekonomske aktivnosti i to za 0,2 posto. Analitičari su, naime, očekivali njegov slabašan rast od 0,1 posto.

I u posljednja tri mjeseca 2011. godine britanski bruto domaći proizvod smanjen je i to za 0,3 posto, te je stoga Britanija i tehnički u recesiji.

Britanska ekonomija utonula je u recesiju po izbijanju finansijske krize u svijetu u jesen 2008. godine, pri čemu je njezin bruto domaći proizvod bio smanjen za 1,7 posto. Otada se nije u potpunosti oporavila uslijed evropske dužničke krize, vladinih mjera štednje, visoke inflacije i posrnulog bankarskog sektora.

“Oporavak iz najveće dužničke krize u našem životnome vijeku traje duže nego se itko nadao. Stvar koja bi samo pogoršala situaciju bilo bi odustajanje od našeg vjerodostojnog plana te namjerno povećanje zaduživanja, čak i dugova”, izjavio je britanski ministar finansija Goerge Osborne nakon objave najnovijeg podatka o BDP-u.

Zasebno, njemačka vlada danas je potvrdila svoju raniju prognozu rasta njemačkog ekonomije od 0,7 posto za ovu godinu, uprkos  problemima vezanim za evropsku dužničku krizu.

Ministar ekonomije Philip Roesler kazao je da vlada očekuje snažniji rast ekonomije kasnije tokom godine uslijed postojanog izvoza i snažne domaće potražnje. U 2013. godini, pak, očekuje rast BDP-a za 1,6 posto.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *