Španija u recesiji

Dodajte komentar

Španska privreda kliznulo je u prvom ovogodišnjem tromjesečju u recesiju, zabilježivši pad aktivnosti za 0,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, objavila je u ponedjeljak španska centralna banka u svom redovnom mjesečnom izvještaju.

Tehnički se recesija definiše kao dva uzastopna tromjesečja pada ekonosmkih aktivnosti. Španska privreda je i u zadnjem lanjskom tromejsečju zabilježila pad i to za 0,3 posto.

Na godišnjem nivou, ekonomska aktivnost u toj zemlji u prva je tri ovogodišnja mjeseca smanjena 0,5 posto, navodi Bank of Spain.

Nacionalni zavod za statistiku objavit će prvu službenu procjenu BDP-a 30. aprila.

Vijest o recesiji u Španiji nije nikoga iznenadila. Nova konzervativna vlada već ranije je objavila da ekonomska aktivnost pada te procijenila da će u ovoj godini biti u minusu 1,7 posto.

Vlada je odobrila reforme tržišta rada i finansijskog sektora, preduzela drastične mjere smanjenja manjka, te upozorila Špance da se pripreme na teška vremena prije nego što ona postanu bolja. Stopa nezaposlenosti u zemlji iznosi gotovo 23 posto i očekuje se da će dalje rasti.

Na finansijskim tržištima, zemlja se nalazi i dalje pod pritiskom, budući da su prinosi na 10-godišnje španske obveznice porasle na 5,97 posto. Indeks španske berze IBEX oslabio je 2,7 posto.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *