Pivara „Trebjesa“ poslovala sa dobitkom u 2011.godini

Dodajte komentar

Pivara „Trebjesa“, najstarija crnogorska fabrika i jedina koja se bavi proizvodnjom piva, poslovala je pozitivno i prošle godine uprkos globalnoj krizi.

Neto rezultat „Trebjese“ na kraju 2011. godine iznosio je 5,55 miliona eura, što je za oko 338.000 eura više nego 2010.

Pad kupovne moći stanovništva uslovio je da nikšićka pivara tokom izvještajnog perioda ostvari za 668.582 eura manje ukupnih prihoda, ali je izvršna direktorka fabrike Sanja Ćalasan u razgovoru za „Dan“ ustvrdila da je uvećana neto dobit rezultat dobrih poslovnih odluka.

– Imajući u vidu ukupnu situaciju u zemlji i našoj industriji, uprkos tome što je došlo do pada prodaje, moramo biti zadovoljni postignutim jer smo zadržali lidersku poziciju na tržištu i uveli dva nova brenda – „nikšićko limun” i „staropramen”, čima smo proslavili 115 godina postojanja ,,Trebjese” – kazala je Ćalasan.

Prošlogodišnji rashodi nikšićke pivare bili su 24, 28 miliona eura, za 102.000 manji nego u 2010. godini, a zabilježena je i slabija prodaja piva na domaćem i inostranom tržištu, i to za četiri odsto, odnosno tri odsto, što je prema riječima Sanje Ćalasan, bilo u skladu sa očekivanjima.

Proizvodi kompanije, a posebno „nikšićko pivo“, prepoznati su po kvalitetu u zemljama bivše SFRJ i Albaniji, a traženo je i na tržištima Amerike, Australije i Švedske.

– „Nikšićko pivo“ je ove godine dobilo zlatnu medalju za kvalitet na Međunarodnoj selekciji kvaliteta Monde selekšn 2012 – istakla je Ćalasan.
U ovoj godini planiraju nastavak poboljšanja kvaliteta proizvoda, inovacije, razvoj kadra i građenje održivih veza u zajednici u kojoj posluju.

Rezultatima u susret novom vlasniku

Nikšićka „Trebjesa“ nedavno je dobila i novog vlasnika i ubuduće će poslovati, bar je tako najavljeno, u sklopu kanadske kompanije Molson kurs. Kanađani su objavili da su sa CVS fondom potpisali ugovor vrijedan 2,65 milijardi eura o kupovini devet StarBev pivara u centralnoj i istočnoj Evropi. Pivare StarBev-a, među kojima je i „Trebjesa“, tokom prošle godine imale su ukupnu prodaju vrijednu 700 miliona eura, a njihova zarada prije oporezivanja iznosila je 421 milion eura. U Molson kursu očekuju da će od 2013. do 2015. godine u tim fabrikama zaraditi oko 50 miliona bez oporezivanja.

Redovna godišnja skupština akcionara „Trebjese“ zakazana je za 14. maj, kada će akcionari, pored razmatranja finansijskih izvještaja za prošlu godinu, imenovati revizora za ovu godinu, razriješiti stari odbor direktora i izabrati novi i raspravljati o raspodjeli dobiti iz prošle godine.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *