Nastaviće se saradnja poreskih uprava regiona

Dodajte komentar

Dvodnevni sastanak, koji je 23. i 24. aprila održan u Budvi, okupio je predstavnike poreskih uprava zemalja regiona.

Organizator sastanka, kojem su prisustvovali predstavnici Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, bila je Poreska uprava Crne Gore.

Sastanak je održan u skladu sa Sporazumom o saradnji poreskih uprava regiona, koji su predstavnici navedenih zemalja potpisali u martu prošle godine u Beogradu, a u cilju bolje razmjene podataka, spriječavanja poreskih utaja i smanjenja sive ekonomije

porazum je precizirao buduću saradnju zemalja regiona, koja će se zasnivati na razmjeni informacija, na stručnom usavršavanju, edukaciji i dobroj praksi koje uprave imaju i moraju da razmjenjuju, kako bi se popravio „kvalitet rada na dobrobit građana i privrede zemalja regiona“, kako je istaknuto tokom sastanaka.

Članom 2 navedenog Sporazuma,  predviđeno je da se međusobna saradnja odvija u vidu sastanaka, seminara i tehničkih konsultacija zemalja potpisnica.
Na sastanku je, između ostalog, istaknuto da će navedeni vid saradnje omogućiti, prije svega, spriječavanje sive ekonomije i poreskih utaja, što su, kako je ocjenjeno, problemi svih zemalja regiona.

Takođe, zaključeno je da nijedna poreska uprava ne može da radi sama za sebe u vremenu globalizacije, kada je potrebna  saradnja na svim nivoima.
Ovako uspostavljenu saradnju podržala je i Međunarodna organizacija poreskih uprava.

Predstavnici poreskih uprava iz regiona ocjenili su da ovakav vid saradnje predstavlja dobru  osnovu za razmjenu informacija, koja će doprinijeti da poreske institucije postanu kvalitetnije i da se „ odupru“, kako je rečeno, „nasrtajima pojedinačnog i organizovanog kriminala ili poreskih prekršaja“.

izvor: bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *