Invalidi rada ostaju ispred Vlade

Dodajte komentar

Invalidi rada ostaće večeras ispred zgrade Vlade jer pregovori sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja nijesu uspjeli.

Koordinator Organizacije invalida Lazar Knežević kazao je da nije bilo pomaka u pregovorima u odnosu sa ranije.

Zahtjev invalida je da oni koji nijesu ostvarili pravo kod Fonda PIO na invalidsku ili djelimičnu penziju, da se dovedu u povoljniji položaj kod ostvarivanja prava na starosnu mirovinu, i to muškarci sa 55 i žene 50 godina i najmanje 15 godina staža.

Tražili su i da invalidi rada koji su penzionisani prošle godine i nadalje, a čija su primanja manja od prosječne penzije u državi, dovedu u nivo prosječne, te da se izmjenama i dopunama Zakona PIO invalidima koji primaju privremenu nadoknadu omogući da im radni staž teče i nakon 2014. godine do penzionisanja.

Invalidi traže pravo i na subvenciju cijene električne energije, liječenja, kupovinu ljekova, banjskog liječenja, rekreacije i prevoza.

Takođe traže da se onima koji nijesu ostvarili pravo isplati otpremnina u visini 24 ili 36 prosječnih zarada u Crnoj Gori, te da se invalidima povrate fondovi za stambenu izgradnju i to za one koji nijesu regulisali stambeno pitanje za vrijeme provedeno u svojim radnim organizacijama.

Lazar Knežević, koordinator Udruženja invlida, rekao je da će ispred zgrade Vlade ostati do ispunjenja zahtjeva.

 

izvor: vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *