Pad cijena akcija na azijskim berzama

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama cijene akcija jutros pale, no gubici nisu veliki jer novi podaci ukazuju na stabilizaciju industrijske aktivnosti u Kini, što je ublažilo strahovanja od naglog usporavanja rasta druge po veličini svjetske ekonomije.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,1 odsto, dok su cijene akcija u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu oslabile između 0,2 i 0,6 odsto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 0,4 odsto.

Na samom otvaranju berzovni su indeksi bili i u većem minusu, no vijest o stabilizaciji kineske industrije ponešto je ohrabrila ulagače.
Prema podacima HSBC banke, PMI indeks industrijske aktivnosti u Kini oporavio se u aprilu sa 48,3 na 49,1 bod, no i dalje je, šesti mjesec zaredom, ispod nivoa od 50 bodova, što ukazuje na slabljenje aktivnosti.
„Podaci su u skladu s očekivanjima. Premda se rast kineske ekonomije usporava, ne prijeti mu oštro usporavanje, čega su se neki ulagači plašili. To znači da će uticaj ovih podataka na cijene sirovina biti nevelik i da će potražnja ostati na dosadašnjim nivoima”, kaže Tomomichi Akuta, analitičar u kompaniji Mitsubishi UFJ Research and Consulting.
Na učvršćivanje tržišta pozitivno je uticala i vijest od petka da je Međunarodni monetarni fond osigurao dodatnih 430 milijardi dolara sredstava za pomoć u sprečavanju širenja evropske dužničke krize, prenose agencije.
Predsjednički izbori u Francuskoj nisu uticali na tržište jer je ulazak u drugi krug sadašnjeg predsjednika Nikolasa Sarkozija i socijalističkog kandidata Francoisa Hollandea očekivan.
Na valutnim je tržištima, pak, kurs evra pao s najvišeg nivoa u dvije nedjelje od 1,3225 dolara, koliko je iznosio u petak, na 1,3190 dolara.
U odnosu na japansku valutu, cijena evra skliznula je sa 107,80 jena, koliko je iznosila u petak, na 107,30 jena.
I američka je valuta oslabila prema japanskoj, pa je kurs dolara pao s 81,53 na 81,27 jena.
Terminska cijena nafte na berzi u Njujorku oslabila je jutros oko 15 centa, na 103,75 dolara po barelu.

capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *