Mađar Telekom odlučio da zatvori slučajeve u Crnoj Gori i Makedoniji

Dodajte komentar

Telekomunikacione kompanije unutar grupe Mađar Telekom složile su se na godišnjem generalnom sastanku koji je održan u ponedjeljak, da se zatvori slučaj u vezi sumnjivih ugovora u Crnoj Gori i Makedoniji.

Kako prenosi Budapest tajms, grupacija je prošle godine ostvarila profit nakon oporezivanja u iznosu od 10,7 miliona eura.

Međutim, njena vodeća firma, Mađar Telekom bila je pogođena plaćanjem posebnog telekomunikacionog poreza, a dodatni faktor na poslovni gubitak od 25 miliona eura bio je iznos od 73,7 miliona eura, koji je kompanija morala da plati nakon nagodbe sa američkom Komisijiom za hartije od vrijednosti i Ministarstvom pravosuđa.

Američke finansijske vlasti utvrdile su da je kompanija Mađar Telekom ranije podmitila najmanje tri osobe iz Crne Gore, sa 7,35 miliona eura, u postupku kupovanja Telekoma Crne Gore.

Krajem prošle godine Dojče Telekom i njegova mađarska podružnica Mađar Telekom pristali su da plate kaznu u okviru nagodbe o sudskoj tužbi, u kojoj se tvrdilo da su bivši rukovodioci te dvije kompanije potkupili državne funkcionere osim u Crnoj Gori, i u Makedoniji.

Sporna privatizacija

Odbor za reviziju kompanije, kako se navodi u tekstu, sproveo je unutrašnju istragu određenih ugovora koji se odnose na aktivnosti u Crnoj Gori i Makedoniji, koja je iznosila više od 31 milion eura.

„Interna istraga je pokazala da li su Mađar Telekom i/ili njene crnogorske i makedonske filijale, obavile plaćanje zabranjeno američkim zakonima ili drugim propisima, uključujući i Zakon o korumpiranju u inostranstvu”, piše list.

Upravni odbor je sredinom prošle godine odobrio sporazume sa dva tijela u vezi nagodbe u istrazi koja se odnosi na sporne ugovore Mađar Telekoma sa njegovim podružnicama.

Na godišnjem sastanku usvojeni su izvještaji uprave o upravljanju, poslovanju, poslovnoj politici i finansijskom stanju, koji uključuju strane filijale i povezana društva, kao i Mađar Telekom.

Grupacija Mađar Telekom, kako je odlučeno na sastanku, isplatiće dividendu za prošlu godinu u iznosu 16,8 centi po akciji. Oko dvije trećine dividende platiće iz dobiti nakon oporezivanja, a preostali dio iz zadržane dobiti.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *