NTO Crne Gore učestvuje na godišnjem samitu Svjetskog savjeta za turizam i putovanja

Dodajte komentar

Direktor Nacionalne turističke organizacije, Saša Radović učestvuje na Godišnjem samitu koji se u organizaciji Svjetskog savjeta za turizam i putovanja (WTTC) u periodu od 16. do 19.aprila održava u japanskim gradovima Senadaji i Tokijo.

WTTC samit predstavlja najuticajniji godišnji događaj koji okuplja oko 1000 turističkih lidera i autoriteta sa ciljem riješavanja aktuelnih pitanja sa kojima se suočava današnja turistička industrija.

Ovaj događaj na jednom mjestu okuplja predsjednike i izvršne direktore vodećih hotelskih lanaca, turoperatore, avioprevoznike kao i eminentne predstvanike javnog sektora svjetskog turizma, ministre i direktore turističkih organizacija.

Ovogodišnji samit, dvanaesti po redu, održava se u Japanu, kao simbolička podrška brzom oporavku ove zemlje koju je prije godinu dana pogodila prirodna katastrofa nemjerljivih posljedica. Samit je otvorio premijer Japana Jošiko Noda.

Kroz devet sesija  obuhvaćene su smjernice daljeg razvoja, globalne perspektive i kretanja u turizmu, vođenje ove dinamične industrije kroz turbulentni period ekonomske krize, razumjevanje budućih konzumenta turističkog proizvoda i usluga. Kao primarni promoter značaja turizma u svjetskoj ekonomiji, WTTC je istakao da će  tokom 2012. godine u sektoru putovanja i turizma raditi gotovo 260 miliona ljudi, a ova industrija će činiti 9,1% svjetskog bruto društvenog proizvoda. Istaknuto je očekivanje da će ove godine po prvi put preko milijardu ljudi putovati van granica svoje zemlje.

Kao glavna prepreka bržem razvoju turizma istaknut je još uvijek vrlo striktan vizni režim u nekim zemljama i regijama, pa su SAD i zemlje Šengen zone pozvane da preispitaju mogućnost pojeftinjenja i skraćenja same procedure izdavanja viza. Visoko oporezivanje posebno aviokompanija,  uvođenje različitih taksi, kao i ograničena sloboda korišćenja vazdušnog prostora od strane prevoznika su takođe usporavajući faktori.

Radović je uzeo učešće  u dijelu sesije koja se bavila ubrzanom digitalizacijom u turističkoj industriji, gdje je istakao značaj adekvatnog i ciljanog načina komunikacije sa gotovo 2 milijarde internet korisnika, od kojih je  80% član jedne ili više društvenih mreža.

Predsjednik TUI grupacije, Mihael Frencel, koji je i predsjedavajući WTTC-a, istakao je da na zadovoljstvo turističkim putovanjem primarno utiče hotel u kome se odsijeda, a tek zatim servis koji se dobije u destinaciji, pa potom odabrani avio prevoznik i turistička agencija.

Inače, prema ranijem istraživanju ove institucije crnogorski turizam će u narednih 10 godina biti najbrže rastući na svijetu, kada se u obzir uzmu porast udjela turizma u ukupnom društvenom proizvodu i porast zaposlenih u ovoj privrednoj grani. Predviđa se da će do 2021. god. udio turizma, sa povezanim granama, u društvenom proizvodu Crne Gore iznositi 36,3%. Na kraju tog perioda svaki treći zaposleni u našoj zemlji radiće u turizmu.

Na sinoćnoj svečanosti uručene su i prestižne nagrade “Turizam za budućnost”, gdje je naša zemlja prije dvije godine bila finalista u kategoriji – Upravljanje destinacijom.

izvor: Bankar

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *