Nobelovac Krugman: Evropa na putu ekonomskog samoubistva

Dodajte komentar

Poznati Nobelovac i ekonomista Pol Krugman kaže da postoji “očigledna odluka evropskih vođa da počine ekonomsko samoubistvo kontinenta u cjelini”.

Krugman navodi kako je prije samo nekoliko mjeseci osjećao “neku nadu” za Evropu.

Podsjeća kako je prošle jeseni Evropa bila na rubu finansijske propasti, ali je Evropska centralna banka (ECB) priskočila u pomoć, nudeći evropskim bankama kreditne linije sve dok izdaju obveznice evropskih vlada kao kolateralne žrtve.

“Ovo je direktno pružilo podršku bankama, i indirektno vladama, te zaustavilo paniku”, objašnjava Krugman. Pitanje koje se postavljalo tada bilo je – da li je ovaj hrabar i efikasan potez bio početak šireg zaokreta u promišljanju i hoće li evropski lideri iskoristiti ovaj dobijeni predah koji su im obezbedile banke, kako bi ponovo razmotrili politike koje su inicijalno i izazvale probleme?

“Šta je alternativa?”, pita se Krugman. “Pa, u tridesetima – eri koju moderna Evropa počinje replicirati do najmanjeg detalja – esencijalni uslov za oporavak bio je izlazak iz zlatnog standarda. Ekvivalent tom potezu sada bilo bi napuštanje eura i povratak nacionalnim valutama. Možete reći da je ovo nepojmljivo, i bio bi to doista izuzetno razoran događaj, gledano i ekonomski i politički. Ali, ono što je usitinu nepojmljivo jeste nastaviti dosadašnjim putem, namećući još strože mjere štednje zemljama koje već pate od nezaposlenosti svojstvene eri depresije “, poručuje Krugman.

“Ali oni to nisu učinili. Umesto toga, udvostručili su svoje propale politike i ideje. I sve je teže vjerovati da će bilo šta promijeniti njihov politički pravac”, pišeKrugman.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *