Goldman Sachs: Pad dobiti 23%, ali rezultati bolji od očekivanih

Dodajte komentar

Američka banka Goldman Sachs ostvarila je pad dobiti od 23 posto u proteklom tromjesečju, ali su rezultati bolji od očekivanja analitičara. Neto dobit pala je na 2,1 milijardu dolara u prva tri mjeseca ove godine, u poređenju s 2,7 milijardi godinu dana ranije. Iz kompanije su objavili da su troškovi zaposlenih – plate i bonusi – iznosili 4,4 milijarde, što je 16 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, javlja BBC.

Iz Godlmana su rekli da je “aktivnost klijenata i dalje relativno  niska”, posebno na području investicijskog bankarstva.

“Vjerujemo da naša mješavina poslova daje kompaniji značajan prostor za rast prihoda, kako se ekonomski i tržišni uslovi nastavljaju popravljati”, rekao je Goldmanov izvršni direktor Lloyd Blankfein.

Neto prihodi od investicijskog bankarstva su u posmatranom razdoblju pali 9% na 1,1 milijardu dolara. Banka se nedavno našla na meti kritika, nakon što je Greg Smith, koji je vodio poslove derivata u Evropi napustio banku i napisao uvodnik za New York Times u kojem je okruženje u banci opisao kao “otrovno i destruktivno”.

Ali Blankfein je odbio te tvrdnje i rekao da ti napadi ne odražavaju vrijednosti banke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *