Amerikanac Kim izabran za predsjednika Svjetske banke

Dodajte komentar

Svjetska banka izabrala je u ponedjeljak Amerikanca koreanskog podrijetla, zdravstvenog stručnjaka Jim Yong Kima, za svog novog predsjednika pa je SAD tako zadržao kontrolu u toj finansijskoj instituciji.

Kim (52), izabran je za čelnu poziciju Svjetske banke ispred nigerijske, uveliko cijenjene ministrice finansija Ngozi Okonjo-Iweale.

Odlučujuća je bila podrška američkih saveznika u zapadnoj Evropi, Japanu, Kanadi i nekim rastućim ekonomijama poput Rusije, Meksika i Južne Koreje.

Za razliku od prijašnjih izbora za predsjednika Svjetske banke, odluka nije bila jednoglasna. Takođe, Kim nije ni političar, ni bankar ni diplomat, kao što su bili dosadašnji čelnici Svjetske banke. On je ljekar i antropolog i radio je na jačanju zdravstvenog snabdijevanja siromašnih i zemalja u razvoju, boreći se protiv tuberkuloze u Haitiju i Peruu i HIV/AIDS-a u ruskim zatvorima.

Kim će dužnost preuzeti 1. jula, kada prestaje mandat sadašnjeg predsjednika Roberta Zoellicka.

Sjedinjene Države drže mjesto predsjednika od formiranja Svjetske banke nakon Drugog svjetskog rata dok su Evropljani uvijek predvodili njenu sestrinsku instituciju Međunarodni monetarni fond.

Tri dana se odvijalo takmičenje za predsjednika ove institucije koja se bori protiv siromaštva sve do petka kada se povukao bivši kolumbijski ministar finansija Jose Antonio Ocampo. On je kazao kako je proces izbora predsjednika Svjetske banke, koji se trebao temeljiti isključivo na zaslugama, postao visoko ispolitizovan.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *