Koji će poslovi odoljeti teškim vremenima?

Dodajte komentar

Stručnjaci predviđaju da će do kraja 2014. godine milioni radnih mesta biti izgubljeni zbog recesije. Ipak, ima poslova koji će odoljeti teškim vremenima.

 Istraživanje KarirKasta pokazuje koja će radna mesta u 2012. imati najveće izglede za uspeh.

“Poslovi koji i dalje dobro prolaze su oni koji su vezani za informatičke tehnologije i zdravstvenu zaštitu”, kazao je izdavač KarirKasta Toni Li o ovogodišnjoj listi zanimanja.

Ipak, nedostatak kvalifikovanih radnika za te pozicije nije podstakao nezaposlene da krenu u tom smeru. Baš suprotno, manjak radnika sve je veći. Zato se na listi, ove godine po prvi put, nalazi i menadžer ljudskih resursa jer je odabir pravog radnika u uslovima smanjenog zapošljava važniji nego ikad. Osam od deset poslova na listi beleži rast plate u odnosu na godinu pre, prenose agencije.

1. Softverski inženjer

Zanimanje koje se drugu godinu zaredom nalazi na vrhu liste. Za to je zaslužna tehnološka revolucija, pa je sve više novih ideja koje treba realizovati. Uz to, dobre IT ideje mogu dobro da se naplate.

2. Analitičar

Bavi se problemima finansijske neizvesnosti i rizika koristeći matematičke metode teorije verovatnoće, statistike i finansijske matematike. Najviše ih je u osiguranju, a očekuje se rast potražnje za 27 odsto.

3. Menadžer ljudskih resursa

Ljudski resursi u krizi dobijaju još veće značenje. Neophodan je dobar odabir zaposlenih, potrebna njihova motivacija – upravljanje kadrovima traženo je zanimanje.

4. Zubar

Ne zna se da li je u pitanju nedovoljna briga o dentalnoj higijeni (koja kad-tad dođe na naplatu) ili nedostatak takvog kadra, ali do 2020. predviđa se rast potražnje za 38 odsto.

5. Finansijski savetnik

U nesigurnim vremenima puno je onih koji su si postavili pitanje kako će izgledati njihov život u penziji. Mnogi traže savete kako da uštede, gdje da ulože.

6. Specijalista za bolesti uha

Nedovoljan broj doktora odlučuje se za tu specijalizaciju, a poslednjih godina primećuje se sve veća potražnja za njihovim uslugama.

7. Terapeut

Zahvaljujući dobrostojećim bejbi bumerima sve je veća potražnja za terapeutima koji mogu da im pomognu kod zdravstvenih problema.

8. Stručnjak za online marketing

Svakoj veb stranicije potrebna osoba koja će joj doneti novac, pa ne čudi što raste potražnja za ovakvim tipom radnika, pogotovo ako ima iskustva.

9. Analitičar računarskih sistema

Rade u različitim industrijama. Potražnja za takvim kadrom je velika.

10. Matematičar

Zanimanje koje je uvijek traženo, široko primjenjivo, pa je popis potencijalnih poslodavaca dug.

izvor: b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *