Wall Street: Rast nakon pet dana poniranja

Dodajte komentar

U srijedu su na Wall Streetu cijene akcija porasle, nakon pet dana neprestanog poniranja, jer je ulagače ohrabrio dobar početak sezone kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. Dow Jones indeks ojačao je 0,70 odsto, na 12.805 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,74 odsto, na 1.368 bodova, a Nasdaq indeks 0,84 odsto, na 3.016 bodova.

Nakon pet dana neprestanog pada, juče su se cijene akcija ponešto oporavile, zahvaljujući dobrom početku sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. Alcoa je u prvom tromjesečju ostvarila dobit, uz blagi rast prihoda, dok su analitičari očekivali gubitak. Stoga je cijena akcije najvećeg američkog proizvođača aluminijuma skočila više od 6 odsto.

To je ohrabrilo ulagače, no analitičari su podijeljeni po pitanju koliko dobro raspoloženje koje je podstakla Alcoa može potrajati. Plaše se, naime, loših rezultata drugih kompanija zbog recesije u Japanu i evrozoni te usporavanja rasta dviju najvećih svjetskih privreda, američke i kineske.

Pozitivno je juče na tržište uticao i blagi pad prinosa na španske obveznice, nakon što su se prethodnih dana približili nivou od 6 odsto. Nivo prinosa od 7 odsto smatra se dugoročno neodrživim troškom finansiranja, koji bi Španiju natjerao da, poput Grčke, Irske i Portugala, zatraži međunarodnu pomoć. No, dok su prinosi na španske obveznice pali, Italija je na jučerašnjoj aukciji kratkoročnih obveznica morala platiti dvostruko višu kamatu nego prije mjesec dana.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,70 odsto, na 5.634 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,03 odsto, na 6.674 boda, a pariški CAC 0,62 odsto, na 3.237 bodova.

banka.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *