Vlada usvojila set mjera za suzbijanje sive ekonomije

Dodajte komentar

Vlada je donijela set mjera za suzbijanje sive ekonomije kako bi se kreirali fer uslovi poslovanja, suzbilo nelegalno poslovanje i povećala poreska disciplina. Primjenom ovih mjera samo u oblasti akciznih proizvoda u državnu kasu bi trebalo da se slije oko 10 miliona eura očekuju u Vladi.

Ne zna se tačno kada se mogu očekivati rezultati Vladinih aktivnosti, te da li će nam i koliko popraviti stanje u budžetu, saopštio je ministar finansija Milorad Katnić.

“Ne postoji neki datum koji može biti presudan, ali sve te pojedinačne mjere će dati, nadamo se, rezultat tokom cijele godine. Procjena je da, posebno u dijelu akciznih proizvoda, postoji veliki prostor za poboljšanje prihoda i tu očekujemo prikupljanje dodatnih 10 miliona eura prihoda”, saopštio je Katnić.

Novousvojene mjere za suzbijanje sive ekonomije u fokus stavljaju tri oblasti : kontrolu prometa akciznih proizvoda, izdavanje fiskalnih računa, te regulisanje tržišta rada.

„U dijelu akciznih proizvoda smatramo da treba unaprijediti zakonskih okvir kroz Izmjene zakona o akcizama, kojim će se revidirati akcizna politika za lož ulje i plin koji se koriste za grijanje. Predviđamo uvođenje GPRS sistema, koji će omogućiti efikasniju kontrolu mineralnih ulja, kroz daljinsko praćenje nivoa goriva u rezervoarima i povezivanje sa crpnim mjestom i registar – kasom, a onemogućiće se točenje goriva bez izdavanja fiskalnih računa. Tu je i definisanje graničnih prelaza gdje se mogu izvoziti i uvoziti akcizni proizvodi, te promovisanje i primjena oštrije kaznene politike”,kazao je ministar.

Bolje će se kontrolisati izdavanje fiskalnih racuna u maloprodajnim objektima, a oni  koji to ne budu radili osim kazni mogu očekivati zatvaranje.

Kada je u pitanju tržište rada fokus će biti na registraciji nerezidenata naročito tokom sezone.

O tome koliko se nove mjere uspješno sprovode, vodiće računa poseban Koordinacioni tim, u čiji sastav će ući predstavnici Minstarstva finansija, Poreske uprave, Uprave carina, Uprave policije, te predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja.

izvor: Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *