Privremeno obustavljeno trgovanje akcijama Trebjese

Dodajte komentar

Odbor direktora Montenegroberze AD Podgorica donio je Odluku o privremenom zaustavljanju trgovanja akcijama emitenta Trebjesa AD Nikšić, najduže do 10 radnih dana.

Odluka će početi da se primjenjuje od sjutra 11. aprila.Iz Montenegroberze je objašnjeno da je Odluka donijeta na osnovu Zahtjeva dobijenih od manjinskih akcionara nikšićke Pivare. 

“Razlog za upućivanje Zahtjeva je, kako navode podnosioci, informacija o promjeni vlasničke strukture emitenta, koja se očekuje nakon objave o postizanju dogovora preuzimanju grupacije Evropskih pivara koje su se nalazile u vlasništvu equity fonda CVC, od strane Kanadske kompanije Molcon Coors”, saopšteno je iz Montenegroberze.

Prema podacima iz Centralno depozitarne agencije AD Podgorica CDA, u  strukturi akcionara Trebjese AD Nikšić, većinsko vlasništvo u iznosu od  oko 74,66 odsto posjeduje CVC fond, preko osnovanog preduzeća u Podgorici DOO Black See.
Ostatak, u iznosu od oko 25,34 odsto se nalazi u vlasništvu manjiskih akcionara – institucionalnih investitora i fizičkih lica kako iz Crne Gore tako i iz regiona.

Uzimajući u obzir činjenicu da je Zahtjev upućen od strane akcionara koji posjeduju oko 6,23 odsto  ukupno emitovanih akcija Emitenta, Odbor direktora je smatrao da je u interesu cijele investicione javnosti donosenje  Odluke o privremenom zaustavljanju trgovanja akcijama emitenta Trebjesa AD Nikšić,  koja može ići samo u korist stvaranju ambijenta zaštite investitora prisutnih na crnogorskom tržištu kapitala.

Ova Odluka je u skladu i sa težnjom Berze ka povećanju svijesti korporativne i investicione kulture i etike kompanija čije se akcije trguju na njoj.

Prilikom donošenja Odluke, Montenegroberza je imala u vidu i činjenicu da su Trebjesa AD Nikšić, jedno od akcionarskih društava u Crnoj Gori sa najvećim brojem akcionara –  oko 1.200, pa donošenje Odluke ide samo u prilog i korist svim  “malim akcionarima”.

“Zaustavljanjem trgovanja, pružamo mogućnost uspostavljanja mehanizama zaštite interesa investitora kroz dobijanje svih relevantnih informacija u vezi postupka preuzimanja većinskog paketa vlašnistva pomenute kompanije, odnosno prije donošenja budućih investicionih odluka kako postojećih tako i potencijalnih investitora”, zaključuju u Montenegroberzi.

izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *