Budva: Havaji se uželjeli graditelja

Dodajte komentar

Umesto da bude ekskluzivno turističko mesto, gde će se bogati turisti preko dana brčkati a uveče provoditi u skupim restoranima i kazinima, ostrvo Sveti Nikola kod Budve do sada je samo – menjalo vlasnike.

Odbornik najjače opozicione stranke u opštinskom parlamentu Miomir Pejović (SNP)…… na zasedanju koje traje u nastavcima već dve nedelje, postavio je pitanje zašto popularni „Havaji“ samuju.

– Tražim od nadležnih službi i organa da mi odgovore šta je sa delom ostrva čiji je zakupac Stanko Subotić. Da li i kako Budva misli da valorizuje ovaj svoj dragulj – pitao je Pejović.

Subotić je, kako je ranije sam objasnio, pošto je kupio deo ostrva, podigao kredit od Prve banke koju kontroliše Aco Đukanović, rođeni brat bivšeg crnogorskog premijera, založivši svoj posed na ostrvu kod Budve. Pošto ga nije vraćao, banka je pokušala da „Havaje“ proda u nekoliko navrata, ali bezuspešno. Kontroverzni biznismen je uspeo da vrati kredit, tako da najlepši deo ostrva Sveti Nikola više nije bio predmet trgovine.

O kolikom iznosu kredita se radilo zvanično nikada nije saopšteno. Prva banka je nudila 37.073 kvadratna metra na ostrvu za sumu od 28 miliona evra. Prosta računica pokazuje da se kvadrat cenio 750 evra. Ta cena je mnogo veća od one po kojoj je Nenad Đorđević, biznismen iz Beograda i bivši potpredsednik JUL-a, devedesetih godina kupio ovo zemljište od sestara naslednica Vukčević-Piletić iz Podgorice i Beograda, da bi ga potom prodao Subotiću.

„Havaji“, koji su dobili ime po istoimenom restoranu budvanske „Avale“ podignutom šezdesetih godina prošlog veka za izletnike, bili su tema dana tokom 2007. Tada je Subotić kupio od Nenada Đorđevića njegov deo ostrva. Po nekim izvorima, platio mu je 20 miliona evra, po drugima je ta cifra bila znatno veća. Veliki planovi koje je novi vlasnik ubrzo objavio govorili su o povezivanju stare Budve sa ostrvom atraktivnim šetalištem preko vode, izgradnji hotela, kazina, vila i marine. Govorilo se o investicijama teškim pola milijarde evra. Ulagači kapitala u atraktivne objekte na ostrvu viđeni su među šeicima, Englezima, Rusima, Belgijancima… No, u međuvremenu je u Srbiji raspisana poternica za Subotićem i njegovi poslovi, bar ovde, stali su.

Svakako da je zanimljivo i pitanje zašto je Budvu napustio Nenad Đorđević, koji je pored „Havaja“ prodao i svoj omanji hotel „Admiral“ podignut naspram turističkog naselja „Slovenska plaža“. On sam je govorio da je više od deceniju čekao na urbanistički plan ostrva, građevinske i druge dozvole, da su umesto da ga poštuju i uvaže zbog ulaganja u lukobran i uređenja plaže postavili mine u deo objekata koje je na ostrvu započeo, ali nije završio.

Hoće li i Subotić, kao i Đorđević, „napustiti“ Budvu u kojoj ga odavno nema, odnosno hoće li „Havaji“ još jednom menjati vlasnika, ostaje da se vidi. Možda će neki konkretniji odgovor doći iz SO Budva, koja je obavezna da odgovori na pitanje odbornika Miomira Pejovića.

ŠINAVATRA

JEDNO vreme se pričalo da je za ostrvo kod Budve veoma zainteresovan i novopečeni Crnogorac, bivši tajlandski premijer Taksin Šinavatra. On je, dobivši crnogorsko državljanstvo pošto je Tajland izdao poternicu za njim, najavio da želi da investira u novu „domovinu“. Kazao je to i prilikom jedne od poseta Budvi, ali nije potvrdio da je reč o ostrvu, koje je delom u vlasništvu drugog čoveka sa poternice – Stanka Subotića.

novosti.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *