Sberbank: Neto dobit porasla 16% na 3,3 mlrd dolara

Dodajte komentar

Vodeća ruska banka Sberbank u petak je objavila da je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila neto dobit od 97,4 milijarde rublji (3,3 milijarde dolara) prema ruskim računovodstvenim standardima, što je za 16 posto više u poređenju s istim razdobljem prošle godine.

U ruskom bankarskom  divu, čija je tržišna kapitalizacija od 73 milijarde američkih dolara druga najveća među evropskim bankama, nakon one britanskog diva HSBC-a, pozitivne rezultate najvećim dijelom pripisuju rastu neto kamatnih prihoda za 26,9 posto, proizišlom iz većeg kreditiranja kako kompanija, tako i građana.

Povećanje neto dobiti iskazane prema ruskim računovodstvenim standardima dijelom je ublaženo rastom rezervacija za loše zajmove na godišnjem nivou, na 12 milijardi rublji, s obzirom na snažan rast kreditnog portfelja Sberbanka.

Kreditni plasmani Sberbanke čine približno trećinu ukupnih plasmana u Rusiji, a u toj je ruskoj banci i gotovo polovina ukupnih depozita građana u toj zemlji, što joj uz snažnu potporu države omogućava pristup jeftinom finansiranju.

Dodatno, ruska banka je izvijestila da je njena imovina od početka ove godine uvećana za 5,5 posto, na više od 11.000 milijardi rublji. Udio loših zajmova na dan 1. aprila iznosio je 3,34 posto ukupnih zajmova i bio je gotovo nepromijenjen u odnosu na 3,36 posto koliko je iznosio na samom početku godine.

Najnoviji tromjesečni rezultati poslovanja koji tržištima služe kao orijentir za rezultate poslovanja ruske banke prema međunarodnim računovodstvenim standardima, kako se doznaje iz izvora, možda su posljednji pred moguću ovomjesečnu prodaju državnog udjela u Sberbanku vrijednog 5,5 milijardi dolara.

banka.hr

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *