Azerbajdžan odobrio Srbiji 308 mil. eura kredita

Dodajte komentar

Parlament Azerbajdžana odobrio je u petak Srbiji kredit od 308 miliona eura za izgradnju dionica autoceste Ljig-Boljkovci, Boljkovci-Takovo i Takovo-Preljina.

“Kredit je odobren na rok od 25 godina, uz poček od tri godine i kamatnu stopu od 4 posto godišnje”, izjavio je predsjednik Komiteta za ekonomsku politiku pri parlamentu u Bakuu, Zijad Samedžade.

U februaru je u Bakuu srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić potpisao s azerbajdžanskim ministrom za ekonomski razvoj Šahinom Mustafajevim sporazum o kreditu za izgradnju dionice Koridora 11.

Samedžade je ranije naglasio kako Azerbajdžan ima investicije u Turskoj, Rusiji, Moldaviji i drugim zemljama. Devizne rezerve Azerbajdžana veće su od 40 milijardi dolara, a najviše dolaze od izvoza nafte, što omogućava najvećoj privredi na Kavkazu investiranje u inostranstvu. Obim azerbajdžanske ekonomije uvećan je tri puta u odnosu na 2003. i u 2011. je nominalni ukupan domaći proizvod (BDP) procijenjen na 72.189 milijarde dolara ili 7.914 dolara po stanovniku.

Od 2003. su budžetski prihodi Azerbajdžana porasli 12,9 puta, ukupne investicije pet puta, a samo ulaganja u oblastima van sektora nafte 14,1 puta.

Premijer Azerbajdžana Artur Rasizade je ranije izjavio kako su u zemlji s više od 9 miliona stanovnika, primanja porasla 2,6 puta, otvoreno je preko miliona novih radnih mjesta, dok je stopa siromaštva umanjena 5,3 puta.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *