MANS: Vlada nastavlja da krije informacije

Dodajte komentar

Upravni sud Crne Gore je za sjutra zakazao novu usmenu raspravu po tužbi Mreže za afirmaciju nevladinog sektora MANS protiv Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte koji već više od godinu dana krije podatke o kompaniji CUBUS LUX koji mogu ukazati na namještanje tendera za zakup uvale Valdanos i moguću korupciju visokih vladinih zvaničnika.

Iz MANS-a navode da su još u februaru prošle godine od Savjeta zatražili na uvid dokumentaciju kojom je kompanija CUBUL LUX dokazivala da je kvalifikovana za učešće na tenderu, uključujući dokaze da je u posljednoj godini ostvario ukupan promet od najmanje 100 milionaeura, te dokaze da je najmanje u tri poslovne godine u posljednjih pet kalendarskih godina ostvario pozitivan finansijski rezultat.
“Upravni sud je već jednom presudio u našu korist nalažući Savjetu da poštuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama, ali je Savjet ponovo donio isto rješenje kojim MANS-u zabranjuje pristup informacijama, nakon čega smo ponovo tužili Savjet“, podsjećaju iz MANS-a.

MANS je došao do podataka koji pokazuju da kompanija CUBUS LUX nije ispunjavala uslove tendera, odnosno nije imala pozitivan godišnji bilans, kao ni traženih 100 miliona eura prometa.

Kako se kompanija Cubus Lux kotira na Londonskoj i Frankfurtskoj berzi, zvanični izvještaji o njihovom poslovanju su bili dostupni na sajtovima tih berzi, ali i na samom sajtu kompanije.

MANS je nakon toga zatražio da Savjet objavi dokumentaciju koju je CUBUS LUX dostavio tom tijelu, a na osnovu koje je Tenderska komisija za Valdanos dodijelila Ugovor o zakupu, kako bi utvrdili kako je moguće da na tenderu pobijedi neko ko se uopšte nije mogao ni kvalifikovati.

izvor: CdM

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *