Indeksi pali zbog straha od manje likvidnosti

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama cijene akcija jutros pale, kao i juče na Wall Streetu, jer su nakon objave zapisnika s nedavne sjednice Feda splasnule nade da će američka centralna banka uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 1,6 odsto, dok su cijene akcija u Australiji, Singapuru i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 1,5 odsto.

U Šangaju i Hong Kongu danas se zbog praznika ne radi, a MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 0,7 odsto.

Juče objavljeni dijelovi zapisnika s posljednje sjednice čelnika američke centralne banke pokazuju da se samo nekoliko članova savjeta Feda zalaže za dalje podsticajne mjere, s obzirom je situacija u ekonomiji SAD-a stabilna.

„Zapisnik ne najavljuje promjene u dosadašnjem stavu Feda, centralna je banka i dalje spremna za dodatno labavljenje monetarne politike, ako se situacija u ekonomiji pogorša. A usporavanje rasta u Kini i evrozoni moglo bi naštetiti izvozno usmjerenoj američkoj ekonomiji”, kaže Makoto Noji, strateg u kompaniji SMBC Nikko Securities.

Kako su splasnule nade u dalje povećanje likvidnosti na finansijskim tržištima, što podstiče kupovinu rizičnijih investicija, ulagači su se jutros odlučili na dobitonosnu prodaju, povlačeći dio zarade s tržišta nakon snažnog rasta cijena akcija u prvom kvartalu.

I dok je zapisnik Feda loše djelovao na akcije, pozitivno je uticao na dolar, kojemu bi dodatno labavljenje monetarne politike naštetilo.

Nakon što je juče pao na samo 81,55 jena, najniži nivo u tri nedjelje, jutros je kurs američke valute skočio na 82,60 jena.

Cijena evra prema američkoj valuti pala je, pak, ispod nivoa od 1,32 dolara, dok se juče u ovo doba kretala oko 1,3340 dolara.

Evro je oslabio i prema japanskoj valuti, pa mu je kurs skliznuo s jučerašnjih 109,50 na 109,05 jena.

Nakon što je juče pala za 1,2 dolara, jutros je terminska cijena nafte na berzi u Njujorku oslabila daljih 30-ak centi, na 103,65 dolara po barelu, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *