EPCG: Uvozimo 30 odsto električne energije

Dodajte komentar

EPCG je, u skladu sa Zakonom o energetici i trajnim metodologijama, u propisanom roku dostavila Regulatornoj agenciji za energetiku zahtjeve za odobravanje regulatornog prihoda, za naredni trogodišnji regulatorni period, na osnovu kojih će Agencija za energetiku formirati tarife električne energije koje će biti na snazi od  1. avgusta 2012. godine.

U saopštenju EPCG se navodi da odbor RAE bi do sredine jula trebalo da odluči o regulatorno dozvoljenom prihodu za svaku regulisanu djelatnost, a u međuvremenu EPCG će sa regulatorom i putem javnih rasprava, pojasniti sve relevantne podatke iz zahtjeva koji su u skladu sa konceptom operativne efikasnosti kompanije.

Crna Gora je među državama koje imaju najveće procentualno učešće uvozne energije u ukupnoj potrošnji. EPCG je u obavezi da uveze 30 odsto od ukupne električne energije koju distribuira. Odobrene cijene električne energije za 2011. godinu nijesu uvažile ukupan trošak uvezene energije. Odobrena cijena za uveženu energiju je bila 47,42 eura po MWh dok je cijena koju je plaćala EPCG bila 56 eura po MWh. U 2012. godini očekuje se da će prosječna cijena biti oko 60 eura po MWh. U prvom kvartalu 2012. godine količina uvezene energije je značajno veća od planirane zbog nedostatka padavina u prethodnom periodu.

Pored toga nerelano odobreni gubici u distributivnoj mreži od 9 odsto i 100 odsto stopa naplate, ne uzimajući u obzir realnu situaciju, kreiralo je značajnu razliku izmedju odobrenog prihoda i stvarnog troška.

Upravo navedeni faktori, nerealno definisani u prethodnom periodu, najviše su uticali na negativno finansijsko poslovanje kompanije koja je 2011. godinu završila sa minusom od 66,5 miliona eura. Definisanje nerealnih parametara značajno ugrožava uredno snabdijevanja potrošača električnom energijom kao i funkcionisanja elektroenergetskog sistema.
Podsjećamo da je posljednje tri godine cijena električne energije za domaćinstva smanjena za 15 odsto, a za mala i srednja preduzeća cijena je smanjena čak za 50 odsto. Nove januarske cijene takođje su značajno niže od onih iz 2009. i 2010 godini i to za domaćinstva za oko 8 odsto, a za ostale potrošače na 0,4kV naponu, u prosjeku, za preko 40 odsto, kaže se u saopštenju EPCG.

izvor: portalanalitika.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *