EPCG: Gubitak 66,5 miliona

Dodajte komentar

Elektroprivreda je prikazala neto gubitak od 66,5 miliona eura za 2011.

To je duplo veći gubitak od onog koji je državni menadžment, koji je bio prepoznatljiv po enormnim troškovima, bilježio sa gotovo duplo nižom cijenom za građane prije sedam godina.

Iz Odbora direktora, koji je preliminarno odobrio finansijski izvještaj, smatraju da su na negativan rezultat uticali faktori na koje kompanija većim dijelom nije mogla uticati.

Saopšteno je da probleme u poslovanju izazivaju dugovanja potrošača, posebno Kombinata aluminijuma, skuplji uvoz od iznosa koji je regulator odobrio, “manjih tarifa za deset odsto od aprila”… Cijene su povećane od ovog januara 6,8 odsto domaćinstvima, a više ostalim potrošačima.

S obzirom na to da ni po sadašnjim cijenama ne mogu da naplate dugovanja građana koja iznose preko 110 miliona, zahtijevanim većim tarifama će samo otežati naplatu.

Kada je EPCG predata italijanskom A2A na upravljanje, ugovoreno je da 2011. završi profitom od 40 miliona, čemu je trebalo najviše da doprinese domaćinsko poslovanje.

Iz EPCG su prikazali da prihod u 2011. iznosi 261,3 miliona eura i 12 odsto je manji u odnosu na 2010. U kojoj je profit iznosio 16,5 miliona eura.

Predsjednik Odbora direktora, Srđan Kovačević saopštio je da bi, ukoliko ne dođe do značajno boljih uslova poslovanja EPCG, ubrzo moglo biti ugroženo funkcionisanje elektroenergetskog sistema i urednog snabdijevanja potrošača.

Zakon o energetici obavezuje EPCG da uredno isporučuje energiju.

Iz EPCG kažu da su cijene, i pored poskupljenja od početka godine, niže nego 2009.

“Smanjenje tarifa u prethodne dvije godine pratio je veliki rast cijena na međunarodnom tržištu, prosječna uvozna cijena bila je za 26 odsto veća nego 2010.”, naveli su iz EPCG, saopštavajući da je zbog manje domaće proizvodnje uvoz veći 90 odsto nego 2010.

Nezadovoljni su što im je RAE zadao neizvodljivu stopostotnu naplatu dugovanja, kao i nivoom gubitaka koji opterećuju cijene. Objasnili su i da je stepen naplate pao sa 93 odsto na 86 odsto zbog KAP-a.

Saopštili su i da su troškovi radne snage smanjeni za 3,3 miliona eura u odnosu na 2010. Iz EPCG tvrde da su “uloženi napori u optimizaciju postrojenja, smanjenje gubitaka na mreži i troškova”, ponavljajući da je KAP sa dugom od preko 31 milion, ogroman problem i opterećenje za poslovanje EP, ali da, ipak, neće iskoristiti mogućnost da ga ostave bez struje.

“Cijeneći odluku parlamenta i najavu vlasničke transformacije, očekujemo da naplatimo dug i zaštitimo interes kompanije”, zaključili su iz EPCG.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *