Donijeta odluka o novom zaduživanju i garancijama

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Odluku o zaduživanju i davanju garancija za ovu godinu, prema kojoj će, za finansiranje deficita, servisiranje duga i stvaranja fiskalne rezerve, biti pozajmljeno do 230 miliona eura.

Od toga će se 59,1 milion eura odnositi na razvojni zajam Svjetske banke SB za projekat Finansiranje budžeta – DPL I, do 150 miliona na izdavanje euroobveznica zatvorenom emisijom Credit Suisse Securities (Europe) Limited i Credit Suisse International za potrebe finansiranja deficita i servisiranje dugova. 

Preostali iznos obezbijediće se kroz emisiju euroobveznica ili kreditnim aranžmanima sa finansijskim institucijama, za koje će se kreditori naknadno odrediti.

Način i uslovi zaduživanja urediće se odgovarajućim sporazumima sa kreditorima.

Crna Gora, kako je objašnjeno u Odluci, daje garanciju za kredit Evropske banke za obnovu i razvoj radi realizacije projekta Glavna opravka i remont gornjeg stroja pruge Kolašin – Trebešica, u iznosu od deset miliona EUR.

“Crna Gora može preuzeti dugove po osnovu poreskih i neporeskih obaveza, na osnovu rješenja Komisije za kontrolu državne pomoći ili odluka Vlade, za potrebe restrukturiranja u slučaju privatizacije, u iznosu do deset miliona eura, za koje će korisnici naknadno biti određeni”, navedeno je u Odluci.

Vlada može preuzeti dug, po osnovu kredita za koje su izdate državne garancije, nezavisno od planiranog iznosa preuzimanja duga, uz naknadno potvrđivanje u Skupštini.

Ministarstvo finansija, prema Odluci, može, u cilju finansiranja budžetskog deficita, uzimati kratkoročne pozajmice iz domaćih ili stranih izvora i emitovati kratkoročne hartije od vrijednosti.

CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *