Monako: Kvadrat prosječno 58.000 USD

Dodajte komentar

Monako je na svetskom vrhu po prosečnoj ceni kvadratnog metra elitnih stanova, sa 58.300 dolara u četvrtom kartalu 2011. godine.

Na drugom mestu po ceni eliltnih nekretnina u svetu je bogato poluostrvo Kap-Fera nedaleko od Nice, gde je potrebno izdvojiti 51.800 dolara za kvadrat.

London je na trećoj poziciji sa 48.900 dolara po kvadratu, a Hongkong na četvrtoj sa 47.500 dolara.

Pariz je na 11. mestu sa cenom od 27.200 dolara za kvadratni metar elitne nekretnine, Moskva na 14. poziciji sa prosečnom cenom od 24.000 dolara, a njujorški Menhetn, gde je prosečna cena elitnog kvadrata 23.300 dolara smestio se na 17. mesto.

Po rastu cena eliltnih stanova u svetu prošle godine je prednjačilaprestonica Kenije, Najrobi, gde je kvadrat poskupeo za 25 procenata. Na kenijskoj obali cene su lane porasle za 20 odsto, a u Majamiju za 19,1 odsto, saznaje londonska agencija za nekretnine.

Cena najluksuznijih stanova u Londonu je 2011. godine porasla za 12,1 odsto, u Rimu su cene elitnih stanova mirovale, dok su u Parizu opale za tri procenta. U isto vreme prošle godine su najviše pojeftinili elitni stanovi u Bombaju, za 18,1 odsto.

Lider rejtinga po prosečnoj ceni kvadratnog metra elitnih stanova Monako, zajedno sa gradovima Mužen i regionom Dordon u Francuskoj, španskom Majorkom i italijanskim Milanom slede odmah posle Bombaja sa pojeftinjenjem od deset odsto.

Indeks je proračunat u okviru tradicionalnog “izveštaja o bogatstvu” koji sastavljaju londonski konsultant za nekretnine “Knight Frank” i “Citi Private Bank”.

b92.net

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *