Zemlje BRICS-a osnivaju zajedničku razvojnu banku

Dodajte komentar

Skupina zemalja u razvoju BRICS, čije su članice Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, ove sedmice mogle bi objaviti planove za osnivanje zajedničke razvojne banke i povezivanje njihovih tržišta kapitala.

Zvaničnici tih država objavili su da će za te inicijative biti potrebno neko vrijeme kako bi se riješile sve pojedinosti. No, najavljuju nov nivo ambicija za taj blok u kojem živi približno pola svjetskog stanovništva.

Na sastanku na vrhu zemalja BRICS-a u četvrtak i petak među temama će se naći i Bliski istok te energetska sigurnost, naveli su zvaničnici.

Sekretar indijskog ministarstva vanjskih poslova Sudhir Vyas izjavio je u ponedjeljak da bi članice BRICS-a trebale utvrditi na koji će način razvojna banka biti strukturirana i kapitalizirana.

“Za takav ambiciozni projekt biće potrebno vremena. Ne otvara se takva banka svaki dan”, izjavio je Vyas.

Ta inicijativa zemljama BRICS-a omogućit će udruživanje njihovih resursa za infrastrukturna poboljšanja, koja će moći koristiti na duži rok za kreditiranje tokom svjetske finansijske krize, nešto poput evropskih fondova, izjavili su zvaničnici.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *