Užurbano se povlači novac iz grčkih banaka

Dodajte komentar

Kompanije i potrošači u ovogodišnjem februaru nastavili su užurbano povlačiti novac iz grčkih banaka, pokazali su u srijedu objavljeni podaci Evropske centralne banke (ECB), koji ukazuju da je i dalje prisutan nedostatak povjerenja u grčki bankarski sektor.

Depoziti privatnog sektora u grčkim bankama u februaru su tako smanjeni 2,7 posto, nakon njihovog smanjenja za gotovo tri posto u prethodnom mjesecu.

Time su ukupni depoziti pali na 170,1 milijardu eura, najniži nivo od oktobra 2006. godine, te su trenutno za 30 posto manji u poređenju s najvišim nivoom, zabilježenom u decembru 2009.

Situacija s depozitima privatnog sektora u Portugalu i drugim državama pogođenima dužničkom krizom daleko je bolja.

Njihov nivo u februaru je bio gotovo nepromijenjen u Portugalu i Španiji, dok je u Irskoj smanjena za jedan posto a u Italiji je porasla za više od jedan posto.

Uz izuzetak Portugala, depoziti u bankama svih perifernih članica eurozone lani su se blago smanjili, stoji u izvještaju ECB-a.

Podaci kojima su obuhvaćene sve valute nisu usklađeni sa sezonskim uticajima i lagano odstupaju od podataka centralnih banaka pojedinih članica, napominju u ECB-u. U navedenim podacima nisu uključeni depoziti centralnih vlada i finansijskih institucija.

Prema najnovijim podacima ECB-a, banke u eurozoni u februaru su smanjile kreditiranje kompanija, sugerirajući da jeftina sredstva pribavljena kod ECB-a u decembru i februaru nisu preusmjerena u kredite kompanijama.

Kreditni plasmani prema nefinansijskim kompanijama, ključan pokazatelj kreditne aktivnosti, smanjeni su za tri milijarde eura, nakon što su u januaru uvećani za svega milijardu eura. Na godišnjem su nivou uvećani tek 0,4 posto, nasuprot njihovom rastu od 0,7 posto u prethodnom mjesecu.

ECB je putem dvije aukcije, u decembru i februaru, bankama dodijelio jeftine trogodišnje zajmove u želji da budu u konačnici preusmjereni u kredite kompanijama i stanovništvu i da potaknu ekonomski rast.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *