Dojče banka najveća banka u Evropi

Dodajte komentar

Njemačka Dojče banka, koja povećava imovinu dok druge finansijske institucije rade suprotno, prestigla je francusku BNP Paribas i postala najveća banka u Evropi.

Vrijednost imovine Dojče banke je tokom 2011. porasla za 14 odsto na 2,16 biliona (hiljada milijardi) evra, pa je tako prvi put u posljednjih pet godina postala najveća evropska banka koja kotira na berzama.

Kad u maju odstupi sa pozicije izvršnog direktora Dojče banke, Jozef Akerman će iza sebe ostaviti vrijednost imovine za oko 40 odsto veću u odnosu na 2006. godinu, a koja je sada jednaka 80 odsto njemačkog bruto domaćeg proizvoda.

Od 21. decembra, kad je Evropska centralna banka odobrila prvu rundu trogodišnjih kredita evropskim bankama kako bi spriječila kreditnu krizu, akcije Dojče banke su dobile na vrijednosti čak 37 odsto, u poređenju sa rastom berzanskog indeksa evropskih banaka i finansijskih usluga od 20 odsto.

Ta banka može da ima manje rezervnog kapitala od ostalih evropskih banaka i da više pozajmljuje kako bi povećala profit zato što njeni klijenti vjeruju da njemačka vlada nikad ne bi dopustila njen bankrot, ističu analitičari.

To potvrđuje i podatak prema kojem osiguranje od bankrota Dojče banke košta manje od osiguranja bilo koje druge banke među deset najvećih u Evropi, osim HSBC-a.

Pored toga, bonitetna agencija Fič je u decembru potvrdila banci “stabilnu prognozu” kreditnog rejtinga, navodeći kao razlog sposobnost i spremnost države da podrži tu banku.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *