China Construction Bank: Dobit porasla 25% na 26,8 mlrd dolara

Dodajte komentar

China Construction Bank (CCB) je objavila rast neto dobiti od 25 posto u prošloj godini, ali su upozorili da usporavanje globalne i domaće ekonomije donosi izazove.

Neto dobit banke za prošlu godinu iznosila je 169 milijardi renminbija (26,8 milijardi dolara) u poređenju sa 135 milijardi godinu dana ranije, javlja BBC, CCB je druga najveća svjetska banka po tržišnoj kapitalizaciji, a jedna od njenih dioničara je i Bank of America.

Uprkos dobrim poslovnim rezultatima kineske banke su zabrinute oko mogućeg porasta loših kredita.

“Komercijalne banke su suočene s različitim rizicima, uključujući i moguće prsnuće balona tržišta nekretnina, povećanog rizika povezanog s prekograničnim ulaganjima, te operativnim problemima nekih preduzeća”, piše u saopštenju CCB-a.

Analitičari se slažu da će uprkos CCB-ovoj dobiti, rast u 2012. vjerovatno usporiti, jer čitava kineska ekonomija usporava.

May Yan, direktorica Barclays Capitala je rekla: “Rast neto dobit CCB-a će ove godine vjerovatno biti malo iznad 10%, za razliku od 25% u 2011.”

Potražnja za stambenim kreditima će vjerovatno dodatno pasti, nakon što je vlada povisila troškove zaduživanja. Yen smatra da će CCB proći bolje od ostalih jer ima snažnu bazu depozita i konzervativnu politiku ulaganja.       bankar.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *