Merkel spremna da poveća spasilački fond eurozone

Dodajte komentar

Njemačka je voljna da prihvati privremeno povećanje spasilačkog fonda eurozone na 700 milijardi eura, izjavila je danas kancelarka Angela Merkel.

Najava Angle Merkel je iznenadni obrt u stavu Njemačke koja je do sada insistirala da nema potrebe da se povećava obim fonda za pomoć ugroženim zemljama s planiranih 500 milijardi eura, uprkos sumnjama da će Italija i Španija moći da otplate svoje dugove.

Takođe ostaje pitanje da li će privremno povećanje na 700 milijardi eura, od kojih je 200 već određeno za ranije pakete Grčkoj, Irskoj i Portugalu, biti dovoljno da se ostatak svijeta uvjeri da eurozona dovoljno radi na zaustavljanju dužničke krize.

 

Članice eurozone trenutno razmatraju kako da se sa starog Evropskog fonda za finansijsku stabilnost od 440 milijaredi eura, od kojih je 200 već pozajmljeno, pređe na novi trajni fond za pomoć – Evropski stabilizacioni mehanizam.

Taj fond bi trebalo da stupi na snagu u julu, ali bi zbog ranijih pozajmica raspolagao samo sa 300 milijardi eura za nove zajmove, što se smatra nedovoljnim za efikasnu pomoć velikim privredama poput Italije i Španije, koje zajedno duguju 2.500 milijardi eura.

Angela Merkel danas je na konferenciji za novinare u sjedištu svoje stranke rekla da je njena vlada otvorena za mogućnost da se doda još 200 milijardi eura.

Ona je djelovala uvjereno da bi odluka o povećanju fonda mogla biti donijeta na sastanku ministara finansija 17 članica eurozone u petak u Kopenhagenu, a poručila je da će ubijediti i ostale velike privrede da daju više novca Međunarodnom monetarnom fondu, što bi takođe obezbijedilo veću zaštitu euru.

Povećanje na 700 milijardi eura nije ono što se očekuje, budući da su Evropska komisija i druge članice eurozone tražile da se obim fonda poveća na 940 milijardi eura.

izvor: vijesti.me

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *