Beogradska berza u teškoj situaciji

Dodajte komentar

Promet na Beogradskoj berzi je opao skoro 10 puta, dok je vrednost najlikvidnijih akcija, od formiranja indeksa Belex 15 pre sedam godina, prepolovljena.

Ovako sumorna situacija na finansijskom tržištu već je podstakla gašenje mnogih brokerskih kuća, a kako bi u slučaju njihovog stečaja investitori bili osigurani, država je naložila formiranje Fonda za zaštitu investitora.

Upućeni u berzanske aktivnosti ipak smatraju da nova pravila nisu dovoljna da berzansko tržište sačuvaju od propasti.

“Blago oživljavanje berze očekuje se uvođenjem akcija Telekoma, koje se očekuje u apilu i koje će pored akcija NIS-a biti najprofitabilnije za ulaganje. Ipak, bez novih akcija ili obveznica koje bi zainteresovale ulagače, celo tržište može zapasti u krizu što bi dovelo u pitanje opstanak svih učesnika na investicionom tržištu”, ocenio je Branislav Jorgić, direktor Jorgić brokera.

On objašnjava da stanje na finansijskom tržištu najbolje oslikava indeks Belex 15, koji meri vrednost najlikvidnijih akcija. Ovaj indeks je uspostavljen 2005. godine sa vrednošću od 1.000 poena, dvostruko veću vrednost dostigao je 2007, otkad je u padu, te je sada na nivou od 550 poena. 

Obezvređivanje uloga je, kako dodaje, razočaralo mnoge male investitore koji su izgubili volju da ulažu u akcije, a ni situacija s prometom nije ništa bolja.

Promet na Beogradskoj berzi je 2010. iznosio oko 220 miliona evra, prošle godine je bio oko 280 miliona, što je u poređenju sa prometom od dve milijarde evra iz 2007. godine drastično smanjenje. Posledica toga je i gašenje brokersko-dilerskih kuća koje ne mogu da ostanu na tako suženom finansijskom tržištu”, istakao je Jorgić.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *