Otvoren 38. Međunarodni sajam hrane

Dodajte komentar

Premijer Igor Luk[i’ otvorio je 38.Međunarodni sajam hrane u Budvi,koji je privukao brojne izlagače iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Srbije.

„Raznovrsnost i kvalitet izloženih proizvoda na današnjem Sajmu impresionira. To je ujedno potvrda da je poljoprivreda jedna od najznačajnih  grana ekonomskog razvoja Crne Gore. Takođe, i potvrda potencijala naših zemalja da zauzmu značajno mjesto u proizvodnji, potrošnji i trgovini različitih vrsta organskih proizvoda“, kazao je Lukšić.

Prema riječima Lukšića obaveza Vlade je  da nastavi sa sprovodjenjem aktivnosti koje će garantovati svima dostupnost kvalitetne hrane i njenu bezbjednost.

„Svjesni smo intenzivnih klimatskih promjena, kao i rastućeg interesa za bavljenjem poljoprivredom. I da su očekivanja koja se postavljaju pred proizvođačima hrane zahtjevnija. Istovremeno, i troškovi proizvodnje svježe, kvalitetne hrane koju sebi možemo priuštiti su sve veći“,saopštio je Lukšić.

On je podsjetio da je  Vlada Crne Gore, u 2011. godini, pružila punu podršku razvoju industrije hrane kao barometru ekonomskog razvoja,što je imalo za rezultat rekordni prošlogodišnji otkup i izvoz tržišnih viškova hrane, rekordno veliki broj zasijanih površina, sa preko 300 novih investicionih projekata usmjerenih ka razvoju crnogorskih gazdinstava.

“Dodatan doprinos jačanju investicionih aktivnosti u agrarnom sektoru predstavlja i današnje potpisivanje sporazuma između Crne Gore i Srbije u oblasti veterine, zdravstvene zaštite bilja i međusobnog priznavanju i prihvatanju dokaza o ispunjenosti propisanih uslova o hrani i hrani za životinje biljnog i mješovitog – kombinovanog porijekla, kao i potpisivanje sporazuma Ministarstva i Lovćen osiguranja o sufinansiranju premija osiguranja u oblasti poljoprivredne proizvodnje“,kazao je premijer.

izvor: bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *