Mađarska pomaže zaduženim građanima

Dodajte komentar

Mađarska vlada je najavila novu šemu otplate kredita, namijenjenu pomoći velikom broju Mađara koji su se zadužili u inostranim valutama.

Ta šema, smatraju zvaničnici, neće banke izložiti velikim gubicima.
Prema novom planu, koji je vlada u Budimpešti izradila u saradnji sa Mađarskom bankarskom asocijacijom, građani koji otplaćuju kredite u stranim valutama mogu da zatraže da njihove mjesečne rate otplate budu zamrznute na period od pet godina prema deviznom kursu od, recimo, 180 forinti za švajcarski franak.

Nakon pet godina, dužnici, banke i država će zajedno pokupiti razliku između fiksnog i realnog deviznog kursa, koji trenutno iznosi 240 forinti za franak.

“Cilj zamrzavanja je da se smanje efekti promjenjivosti valutnog kursa i olakšaju životi dužnika”, navelo je mađarsko Ministarstvo ekonomije.

Zainteresovani za novu šemu otplate moraju da se za nju prijave do 31. decembra 2012.

Vlada je takođe program ograničila na one čiji zajmovi ne premašuju 20 miliona forinti (69.000 evra), dodajući da u tu grupu spada 90 odsto dužnika.

Mnogi Mađari podigli su kredite, uglavnom u švajcarskim francima, ali i drugim stranim valutama, prije nego što je ekonomska kriza dovela do pada domaće valute, nakon čega mnogi nisu u mogućnosti da svakog mjeseca otplaćuju zajmove. izvor: capital.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *