Deripaskin Rusal u teškom minusu

Dodajte komentar

Najveći svjetski proizvođač aluminijuma, ruski holding “Rusal”, objavio je pad neto profita za 2011. od 91,7 odsto.

Ova moskovska kompanija je pad svog profita na 237 miliona dolara (189 miliona evra), pripisala smanjenju svog udjela u kompaniji “Norilsk Nikel”, kao i prošlogodišnjem oštrom padu cijena aluminijuma, prenijela je agencija AFP.
Kompanija je u posljednjem kvartalu 2011. zabilježila neto gubitak od 974 miliona dolara, u poređenju sa neto profitom od 1,45 milijardi dolara iz 2010.

“US Rusal” je uprkos slabljenju globalne ekonomije tokom druge polovine 2011, tekućim cjenovnim pritiscima u cijelom sektoru roba, kao i naročito izazovnom posljednjem kvartalu 2011, ostvario solidan finansijski učinak tokom 2011,” rekao je izvršni direktor Oleg Deripaska.

“Iako će globalna ekonomska nestabilnost, u bliskoj budućnosti, nastaviti da vrši pritisak na cijene aluminijuma, globalna tražnja za aluminijumom ostaje daleko iznad nivoa iz 2009, i očekujemo da će rastući uticaj zemalja u razvoju, osigurati da tražnja ostane snažna tokom 2012, ” rekao je on.

Loši rezultati su bili u velikoj mjeri očekivani, a akcije kompanije su skočile za skoro četiri odsto u trgovanju na hongkonškoj berzi, poslije prošlonedjeljnog pada od skoro 14 odsto.

Kompanija je, takođe, bila uzdrmana prošlonedjeljnom iznenadnom ostavkom njenog direktora upravnog odbora Viktora Vekselberga, kao i njegovom kasnijom prijetnjom da će tužiti Rusal za optužbe da nije uspio da obavi svoje dužnosti u upravnom odboru.        izvor: capital.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *